13.1.21

Όλα καλά" βαίνουν στην επικράτεια διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός!...


Δίχως να έχει κάποια είδηση για την πανδημία, την οικονομία ή τα ελληνοτουρκικά εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη για τη νέα χρονιά. Με τηλεοπτική άνεση και... 
αυτοπεποίθηση, θέλησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις των τελευταίων εβδομάδων από τις όχι λίγες αστοχίες της κυβέρνησής του, να "μαζέψει" το κλίμα και να εμφανιστεί αισιόδοξος για το προσεχές και απώτερο μέλλον. Εν ολίγοις να βάλει τέλος στην αρνητική επικαιρότητα και στην αντίστοιχη πολιτική φθορά, ρίχνοντας το ειδικό πολιτικό του βάρος καθώς θεωρεί ότι παρά την κρίτικη (π.χ. για την ανέμελη βόλτα στην Πάρνηθα ή το "τσαλάκωμα" από τη Εκκλησία), η προσωπική του εικόνα αντέχει. Στο πλαίσιο αυτό υποβάθμισε, με την βοήθεια και των ερωτήσεων, τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και επικέντρωσε στην επιχείρηση εμβολιασμού, σε μία σαφή προσπάθεια να δημιουργήσει προσδοκία στους "συμπολίτες του" και ακολούθως να στηρίξει το πρόταγμα της κυβέρνησης ότι "με το τέλος της πανδημίας η χώρα θα μπει σε φάση ανάκαμψης και ανάπτυξης". Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να ποντάρει επικοινωνιακά στην επιχείρηση εμβολιασμού για την αναστροφή του κλίματος που έχει επικρατήσει στην κοινωνία. 

Στο πλαίσιο αυτό περισσότερα ήταν τα πεδία στα οποία δεν θέλησε να μπει ο πρωθυπουργός ή άγγιξε επιδερμικά για να προβάλλει ότι "όλα καλά". Επέμεινε, ότι ήταν σωστή η απόφαση της κυβέρνησης για τον εορτασμό στην Θεσσαλονίκη αφού "δεν υπήρξε εισήγηση της Επιτροπής αλλά μόνο κάποιων λοιμωξιολόγων", αλλά με τα ίδια δεδομένα πάλι την ίδια απόφαση θα έπαιρνε. Επανέλαβε πάντως ότι "εκ των υστέρων θα την έκλεινα". Η άρνηση της Εκκλησίας να ακολουθήσει τις απαγορεύσεις καθώς και το ότι η κυβέρνηση δεν την επέβαλε, υποβαθμίστηκε σε "θέμα στο οποίο υπήρξε διαφωνία". Το μήνυμα ήταν σαφές, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η όποια σύγκρουση με την Εκκλησία. Έτσι την άφησε εκτός και της ατομικής ευθύνης που αφορά όλους τους άλλους, αλλά όχι την Ιεραρχία και τους πιστούς. Δίχως σοβαρό αντίλογο αντιπαρήλθε εύκολα και τις αιτιάσεις για την μη στήριξη του συστήματος Υγείας, για τις παλινωδίες στην Παιδεία και στο άνοιγμα επιμέρους κλάδων της οικονομίας. Δεν πήρε θέση αφού δεν ρωτήθηκε για τους θανάτους από Covid εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και για το θέμα της ευθύνης των γιατρών που καταλόγισε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αν και για την συνολική τους προσφορά είπε "ευχαριστούμε τους γιατρούς". Αλλά και για τα προβλήματα με τους εμβολιασμούς δεν ρωτήθηκε και φυσικά δεν απάντησε. 

Ο πρωθυπουργός δεν είχε είδηση να δώσει ούτε για την οικονομία και τους κλάδους που πλήττονται, πέρα από το ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα τους. Παρομοίως και για τα ελληνοτουρκικά όπου δεν περιέγραψε κόκκινες γραμμές όταν ρωτήθηκε, για το αν θα αποχωρήσει από ελληνοτουρκικό διάλογο που η άλλη πλευρά θα βάλλει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. Περιορίστηκε να πει ότι "καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητούσε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας...Έχω την διάθεση και την επιθυμία να βρούμε πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς -την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών - με την Τουρκία". Πάντως επίσης δεν ρωτήθηκε για τις αντιφάσεις του κόμματός του ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων μόνο στο Ιόνιο. Όσον αφορά το πολιτικό στίγμα της ΝΔ, σε σχέση με τον ανασχηματισμό δεν αρνήθηκε ότι σηματοδοτεί στροφή προς τα δεξιά, την περιέγραψε ως την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που ενσωματώνει στελέχη με πολλές αφετηρίες, αλλά που είναι κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό κέντρο και εκφράζει πολλούς συμπολίτες χωρίς ιδιαίτερες ιδεολογικές αναφορές. Όσο για τις εκλογές είπε ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία καθώς όπως ανέφερε "τι να διεκδικήσω; η κυβέρνηση απολαμβάνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η πολίτες της πιστώνουν την επιτυχή αντιμετώπιση των κρίσεων". 

Φυσικά θα έχει την συμπαράσταση των Μέσων Ενημέρωσης που θα επιχορηγηθούν για την καμπάνια για τον εμβολιασμό, θέμα για το οποίο πέταξε το μπαλάκι στον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, προφανώς για να αποφύγει τις αιτιάσεις για παρεμβάσεις του Μαξίμου υπέρ των φιλικών Μέσων...

Σπύρος Γκουτζάνης
slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: