4.1.21

Φιάσκο και με τα εμβόλια...


Με ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στο θέμα του εμβολιασμού για τον κορονοϊό ισοδυναμούν οι αναβολές μέσα στο Σαββατοκύριακο εκατοντάδων προγραμματισμένων εμβολιασμών των «μαχητών της πρώτης γραμμής». Μετά το προκλητικό ξεκίνημα του εμβολιασμού από το υπουργικό συμβούλιο, συζύγους και παρατρεχάμενους, που προγραμμάτισε το μέγαρο Μαξίμου ακυρώνοντας τον προγραμματισμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η... οποία έδινε προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους, ήρθαν οι αναβολές των εμβολιασμών γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα.

Πρόκειται για την πολλοστή κυβερνητική παλινωδία στο θέμα των εμβολιασμών. Η κυβέρνηση διαφημίζει από τον Αύγουστο το εμβόλιο, αλλά οι ποσότητες που ήρθαν ήταν ελάχιστες σε σχέση με αυτές που είχαν ανακοινωθεί - λιγότερες από 100.000 δόσεις σε σχέση με τις 2 εκατομμύρια και περισσότερες κάθε μήνα που έλεγε ο υπουργός Υγείας στις 18 Νοεμβρίου. Και ενώ εμβολιάστηκαν τα πρώτα εικοσιτετράωρα δεκάδες επίλεκτοι της κυβέρνησης, ο προγραμματισμός έπεσε έξω στη συνέχεια και αναβάλλονται ο ένας μετά τον άλλο οι εμβολιασμοί των υγειονομικών.

Στην αποκάλυψη εγγράφου του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Παναγιώτη Στάθη, προχώρησε η συνδικαλιστική παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στο εν λόγω έγγραφο με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου 2020 ο ΥΠΕάρχης προγραμματίζει τον εμβολιασμό 14.727 υγειονομικών, ξεκινώντας από σήμερα με τον εμβολιασμό 2.950 υγειονομικών ταυτόχρονα και στα 24 νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου. Το ίδιο σχέδιο ίσχυε και για την υπόλοιπη χώρα, δηλαδή να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί ταυτόχρονα σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ραντεβού προγραμματίστηκαν, υγειονομικοί προετοιμάστηκαν.

Ομως ο σχεδιασμός έπεσε έξω άλλη μια φορά. Τις τελευταίες ημέρες οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων για τον εμβολιασμό τηλεφωνούσαν σε υγειονομικούς που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού για σήμερα και τους ενημέρωναν ότι ο εμβολιασμός τους αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και την παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» οι αναβολές αφορούν τουλάχιστον 28 νοσοκομεία της χώρας.

«Ελαβα τηλεφώνημα από την υπεύθυνη της Επιτροπής Λοιμώξεων η οποία με ενημέρωσε ότι αναβάλλεται ο προγραμματισμένος για τις 11 το πρωί της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου εμβολιασμός μου», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Κόνιαρης, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, εκπρόσωπος των «ΜΕΤΑ Υγειονομικών», εργαζόμενος στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ). Ο λόγος; «Πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα», μας απαντάει. Το ίδιο τηλεφώνημα δέχτηκαν δεκάδες υγειονομικοί σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, εργαζόμενος στο Δρομοκαΐτειο, που ενημερώθηκε το βράδυ του Σαββάτου ότι αναβάλλεται ο εμβολιασμός των 30 προγραμματισμένων υγειονομικών του νοσοκομείου για σήμερα.

«Επικρατεί αλαλούμ. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έτρεξαν να εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί ακόμη περιμένουν», λέει ο κ. Γιαννάκος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και προσθέτει: «Ετοιμάστηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία, σχεδιάστηκε η παραλαβή των εμβολίων για την Κυριακή (3/1) και τη Δευτέρα (4/1) θα ξεκινούσαν οι εμβολιασμοί. Χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους άρχισαν να αναβάλλουν εμβολιασμούς σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Σε άλλα λένε για μία εβδομάδα και σε άλλα ότι δεν γνωρίζουν».

Σημειώνει ότι η ενημέρωση που γίνεται σε γιατρούς και νοσηλευτές των νοσοκομείων της Πελοποννήσου είναι ότι δεν φτάνουν τα εμβόλια και όσα υπάρχουν θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στους υγειονομικούς των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, που είναι επιβαρυμένη. Αλλά και στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας αναβλήθηκε ο εμβολιασμός με τη δικαιολογία της αδυναμίας μεταφοράς του εμβολίου, το ίδιο και για τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, πλην του Πανεπιστημιακού της Λάρισας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννάκο. Επισημαίνει επίσης ότι σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο εάν τελικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί σήμερα όπως είχαν προγραμματιστεί.

Την ίδια ώρα ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας με αρμοδιότητα τον εμβολιασμό, ανακοίνωνε πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών». Πρόσθετε προκλητικά: «Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι “πρόθυμοι” που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική»! Στη συνέχεια βέβαια της δήλωσης του παραδέχεται ευθέως ότι απέτυχε ο αρχικός σχεδιασμός για έναρξη του εμβολιασμού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ταυτόχρονα και θα ξεκινήσει σε λιγότερο από το 1/3 των νοσοκομείων! «Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή στα 9 νοσοκομεία της χώρας. Τη Δευτέρα 4/1/2021 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 Νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και βάσει σχεδίου», ανέφερε.

Οι υγειονομικοί ζητούν πλήρη και διαφανή ενημέρωση για την διαδικασία του εμβολιασμού. «Η αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Θεμιστοκλέους να διαψεύσει τις καταγγελίες των υγειονομικών έρχεται να προστεθεί σε μια ατέλειωτη σειρά παρόμοιων κυβερνητικών ενεργειών που δείχνουν πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προπαγάνδα και όχι για την ουσία», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ απαιτούν η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να επισπευστεί και να ολοκληρωθεί αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, ο εμβολιασμός όλων των γιατρών, των νοσηλευτών, συνολικά των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα 28 νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία που έγινε γνωστό ότι αναβάλλουν τους προγραμματισμένους για 4/1 εμβολιασμούς υγειονομικών είναι τα εξής:

1. Αγίου Νικολάου
2. Αμαλιάδας
3. Ηρακλείου «Βενιζέλειο»
4. Βόλου «Αχιλλοπούλειο»
5. ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
6. Γρεβενών
7. ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο
8. Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
9. Ζακύνθου
10. Ιεράπετρας
11. Καλαμάτας
12. Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»
13. Κεφαλονιάς
14. Κυπαρισσίας
15. Λαμίας
16. Μεσολογγίου «Χατζηκώστα»
17. Μυτιλήνης «Βοστάνειο»
18. Νεάπολης «Διαλυνάκειο»
19. Ξάνθης
20. Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου»
21. Ρεθύμνου
22. Σάμου «Αγιος Παντελεήμων»
23. Σερρών
24. Σητείας
25. «Ανδρέας Συγγρός»
26. Παναρκαδικό Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια»
27. Χαλκίδας
28. Χίου «Σκυλίτσειο»...

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: