17.1.21

Μπαράζ καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση...

... από πρώην καθηγητή του ΑΠΘ... 

Μορφή χιονοστιβάδας αρχίζουν να παίρνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, με πολλές γυναίκες να...

 

παίρνουν δύναμη από την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου και να βρίσκουν τη δική τους φωνή. Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου έχει φέρει μπαράζ εξελίξεων στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στα social media. Ανάμεσα στις καταγγελίες που πληθαίνουν, ξεχωρίζουν ορισμένες που έγιναν σε κλειστή ομάδα του Facebook και αφορούν πρώην καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την αρχή έκανε πρώην φοιτήτρια σε κλειστή ομάδα σπουδαστών και αποφοίτων, μιλώντας για έναν καθηγητή ο οποίος την είχε παρενοχλήσει. Μετά τη δημοσιοποίηση, ακολούθησε μπαράζ αναρτήσεων για τον ίδιο καθηγητή, ο οποίος, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, είχε προβεί κατ' επανάληψη σε άσεμνες πράξεις κατά γυναικών, ενώ όσες αντιδρούσαν στην σεξουαλική παρενόχληση απειλούνταν με κόψιμο από το μάθημά του. 

Τις καταγγελίες έφερε στο φως η ιστοσελίδα parallaximag.gr. Ενδεικτικά: ►«Έχω πάει στο γραφείο του να ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε τον βαθμό απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα τύπου “τι ωραία μάτια έχεις και τι ωραίο στήθος” (επί λέξη) και ότι έχω ανασφάλειες, το βλέπει στα μάτια μου. Δε με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά και εγώ να φύγω (θυμάμαι είχε έρθει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακαλούσα να κάτσει για να μη μου συμβεί κάτι). Όταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλώς τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πως έφυγα, ευτυχώς δε συνέβη κάτι άλλο. Έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα.» 

►«Ο λόγος που άφησα κάποτε τη σχολή και γύρισα χρόνια μετά. Είχα μπει στη σχολή ανίδεη, με τη νοοτροπία του σχολείο ακόμη, νομίζοντας ότι είμαστε σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον και μου κάθισε βαριά τότε, αηδίασα και απέρριψα όλη τη σχολή αλλά μετά από χρόνια κατάλαβα πως ότι δεν αξίζει ένας αχαρακτήριστος για να στερηθώ τις σπουδές μου». 

►«Πήγα στο γραφείο του για να μου δώσει θέμα για την εργασία. Μου μιλούσε πολύ ήρεμα κι ευγενικά, μου έλεγε ότι είμαι πολύ όμορφη κοπέλα, ότι αποπνέω μια ευχάριστη αύρα, ότι έχω πολύ ωραίο χαμόγελο. Με ρώτησε από πού είμαι, πώς τα πηγαίνω με τη σχολή, τι σκέφτομαι να κάνω μετά. Αφού ήμουν μέσα στο γραφείο του κι εγώ δεν ξέρω πόση ώρα, έξω περίμεναν ουρά οι φοιτητές, σηκώθηκα να φύγω, φανερά αμήχανη, νιώθοντας εξαιρετικά άβολα. Μου είπε ότι δεν αντέχει, τόσο πολύ του αρέσει η αύρα μου, που θέλει να μου κάνει μια αγκαλια, οπότε ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Δε θυμάμαι πόση ώρα κράτησε, θυμάμαι μόνο ότι έπαιζε μουσική, ότι φορούσε έντονο άρωμα κι ότι εγώ είχα μείνει κόκαλο κι ακίνητη. Βγήκα σε κατάσταση σοκ.» 

► «Το πεσιμο γινοταν με το γαντι (γιατι ηταν ενας “καθωσπρεπει” κύριος) και δεν ηξερες πώς να αντιδρασεις.. αν τα ελεγες μετα, μπορουσε να σε χαρακτηρίσουν τρελη και υπερβολικη.. ουτε η ιδια ηξερες αν παρεξηγεις τα λεγομενα του, αλλα επρεπε πανω απο ολα να εισαι ευγενικη.. το γεγονος οτι γινοταν απο εναν τοσο “αθωο” και “ευγενικο” καθηγητη, το εκανε ακομη πιο αφοπλιστικο.. Η αηδία και το σοκ που ενιωθες ομως ηταν αληθινα.. και εφευγες σοκαρισμενη, αηδιασμενη, μπερδεμενη, φοβισμενη και τρεχοντας.. αυτο θα προσπαθησω να διδαξω στα κοριτσια μου…δεν ειναι η ευγενεια πανω απ’ ολα.. με λιγη ατυχια μπορει να σου στοιχισει πολυ ακριβά»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: