1.1.21

Φαρμακοποιός κατέστρεψε επίτηδες εκατοντάδες δόσεις του εμβολίου...


Ένας εργαζόμενος νοσοκομείου σε προάστιο του Μιλγουόκι, ο οποίος έχει την ιδιότητα του φαρμακοποιού, συνελήφθη την Πέμπτη με την υποψία ότι κατέστρεψε επίτηδες εκατοντάδες δόσεις του εμβολίου της Moderna για τον κορωνοϊό, βγάζοντάς τις από το... ψυγείο για δύο βράδια.

Σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται πηγές από την αστυνομία του Γκράφτον, ο άνδρας που εργαζόταν στο φαρμακείο ενός από τα νοσοκομεία της ΜΚΟ Advocate Aurora Health, συνελήφθη με την υποψία της εγκληματικής έκθεσης σε κίνδυνο, της νόθευσης συνταγογραφούμενου φαρμάκου και της πρόκλησης καταστροφής σε περιουσιακό στοιχείο.

Ο φαρμακοποιός, που φέρεται να παραδέχτηκε την πράξη του, απολύθηκε ήδη από την εργασία του και η τοπική αστυνομία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι είναι υπό κράτηση.

Τα κίνητρα του υπαλλήλου του νοσοκομείου δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστά. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο εν λόγω φαρμακοποιός ήξερε καλά ότι οι «χαλασμένες» δόσεις θα αχρηστεύονταν και ότι οι άνθρωποι στους οποίους θα χορηγούνταν θα πίστευαν λανθασμένα ότι είχαν εμβολιαστεί αποτελεσματικά για τον κορωνοϊό. 

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ είπε σε δημοσιογράφους εχθές ότι ο φαρμακοποιός αφαίρεσε σκόπιμα από την ψύξη 57 φιαλίδια που περιείχαν εκατοντάδες δόσεις του εμβολίου της Moderna το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια τα ξαναέβαλε στη θέση τους, και τα έβγαλε ξανά από το ψυγείο το επόμενο βράδυ. Τα φιαλίδια περιείχαν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό 570 ανθρώπων!

Ένας υπάλληλος του φαρμακείου ανακάλυψε τα φιαλίδια εκτός ψυγείου το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου, και ο φαρμακοποιός αρχικά δικαιολογήθηκε ότι τα αφαίρεσε για να αποκτήσει πρόσβαση στο πίσω μέρος του ψυγείου και ξέχασε να τα βάλει πίσω. Το εμβόλιο της Moderna είναι βιώσιμο για 12 ώρες εκτός ψύξης, έτσι οι νοσηλευτές χρησιμοποίησαν τα φιαλίδια για να εμβολιάσουν 57 άτομα και στη συνέχεια πέταξαν το υπόλοιπο. Σύμφωνα με την αστυνομία, η αξία των δόσεων που κατέληξαν στα σκουπίδια ανέρχεται μεταξύ 8.000-11.000 δολαρίων.

Η συμπεριφορά του φαρμακοποιού προκάλεσε τις υποψίες των ελεγκτών του συστήματος υγείας που ερεύνησαν το περιστατικό. Μετά από πολλές συνεντεύξεις, ο ίδιος παραδέχτηκε την περασμένη Τετάρτη ότι έβγαλε επίτηδες το εμβόλιο από το ψυγείο και τα δυο βράδια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Advocate Aurora Health...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: