12.1.21

Ο Τραμπ ως φόβητρο...


Η δημοκρατική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στοχεύει στη διασφάλιση της καταδίκης του Τραμπ από τη Γερουσία μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, με πιο πιθανό χρονικό ορίζοντα ένα... τρίμηνο μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

 Σιγά σιγά το τοπίο στην Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει, καθώς από την αποτροπή νέων εμπρηστικών δηλώσεων και πρωτοβουλιών του Τραμπ τις τελευταίες μέρες της θητείας του οι Δημοκρατικοί αποβλέπουν πλέον σε μια καταδίκη που θα απαγορεύει στον πρώην πλέον πρόεδρο να διεκδικήσει την εκλογή του σε οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα. 

 Κατά πρώτο λόγο το παραπάνω σενάριο για να υλοποιηθεί χρειάζεται τη συναίνεση τουλάχιστον 17 γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την καταδίκη προέδρου. 

 Κατά δεύτερο λόγο είναι βέβαιο ότι το φωτοστέφανο του διωκόμενου αντισυστημικού ηγέτη θα λειτουργήσει υπέρ του Τραμπ, καθώς θα συσπειρώσει γύρω του σημαντικό ποσοστό της εκλογικής του βάσης, μια εξέλιξη που θα δυσκολέψει την αποστασιοποίηση των Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου. 

 Κατά τρίτο λόγο καμιά καταδίκη σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα εμποδίσει τον Τραμπ να προωθήσει την υποψηφιότητα του γιου του, Ντόναλντ Τζούνιορ, ή ακόμη και της κόρης του, Ιβάνκα! Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1973 στην Αργεντινή ο Χουάν Περόν δεν μπόρεσε να μετάσχει λόγω της στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων και έτσι στήριξε την υποψηφιότητα στενού του συνεργάτη, ο οποίος θριάμβευσε. 

 Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 στην Τουρκία ο Ερντογάν, στερημένος των πολιτικών του δικαιωμάτων, έμεινε εκτός Βουλής και κυβερνούσε από το παρασκήνιο για ένα πεντάμηνο με τον Γκιουλ πρωθυπουργό.

 Ο Τραμπ και ο τραμπισμός, μια πρόσφατη επιλογή 75 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, δεν αντιμετωπίζονται με δικαστικές διώξεις και καταδίκες και ούτε βέβαια με αποκλεισμό τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

 Αντιμετωπίζονται μόνον στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής με συνολική προγραμματική ατζέντα που να αναιρεί το δίλημμα «παλινόρθωση της μέχρι το 2016 κανονικότητας ή ακροδεξιός λαϊκισμός»...  

Γιώργος Καπόπουλος 

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: