25.8.20

Δεύτερο κύμα ΙΙΙ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Μπορεί να μην προσδιόρισε το πότε, ξεκαθάρισε όμως το πώς. Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε χθες σε συνέντευξη Τύπου το ιδιοφυές σχέδιο που θα επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων με...
παρούσα τη συντριπτική πλειονότητα των μαθητών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρες κόνφερανς φορούσε συμβολικά μαύρη μάσκα, προκειμένου να υπογραμμίσει την αισιόδοξη προοπτική του εγχειρήματος. Μεταξύ μας, δεν ήταν απαραίτητο. Η πρώτη σειρά δημοσιογράφων και οι εικονολήπτες βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε απόσταση ασφαλείας άνω των δέκα μέτρων απέναντί της.

Αναμφίβολα, θέλησε να δώσει το καλό παράδειγμα. Εδεσε, μάλιστα, τα λαστιχάκια σταυρωτά στα αυτιά, ώστε να στερεώνεται καλά η προσωπίδα, καλύπτοντας, εκτός από το στόμα και τη μύτη, ολόκληρο το διπλοσάγονο, τα ζυγωματικά και το μισό πρόσωπο. Επρόκειτο, ασφαλώς, για δωρεάν φροντιστήριο περί την ορθή εφαρμογή του προστατευτικού μέσου, υποκρύπτοντας επιπροσθέτως ανομολόγητο ωφελιμισμό, αφού έμεναν αθέατα στο φιλοθέαμον κοινό τα συνεχή σαρδόνια υπομειδιάματα που της προξενούσαν τα όσα ανεφάρμοστα ανακοίνωνε. «Τα μικρά παιδιά είναι οι εξυπνότεροι Ελληνες» κολάκευσε κάποια στιγμή το ακροατήριό της. [Αλίμονο στους αλλοεθνείς, παρεμπιπτόντως].

Σάμπως έτσι να εξηγείται το ότι οι εξαγγελίες της φαντάζουν παιδαριώδεις. Σταχυολογώ ορισμένες με εμφανή ευτράπελη πλευρά: «Κατά τη διάρκεια του φαγητού δεν συστήνεται η χρήση μάσκας». Οπερ σημαίνει ότι όποιος μαθητής το επιθυμεί δύναται να δοκιμάσει να φάει φορώντας την. Το απόγειο του σχολικού χαβαλέ. Αλλο: Η χρησιμοποίηση ατομικών παγουριών, μέτρο που εφαρμοζόταν έως τώρα μόνο στα Γιάννινα, θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους νομούς της επικράτειας. Οι εθνικές επέτειοι και οι λοιποί εορτασμοί θα γίνονται από κάθε τμήμα ξεχωριστά, πράγμα που σημαίνει ότι θα πήξουμε στους σημαιοφόρους.

Καθώς θα φέρουν μάσκα, ωστόσο, δεν θα τους αναγνωρίζει κανείς. Δώρον άδωρο, άρα. Οι ιατρικές προσωπίδες, εξάλλου, θα χορηγούνται στους μαθητές με έξοδα του Δημοσίου, οι προμηθευτές του οποίου δεν φημίζονται για τη σχολαστικότητά τους. Οι παραγγελίες δεν θα κατανεμηθούν μάλλον σε διαφορετικά νούμερα, θυμηθείτε με. Μοιάζει λοιπόν εξόχως πιθανόν οι μάσκες να σκεπάζουν ολόκληρο το πρόσωπο των πιτσιρικάδων του Δημοτικού. Επωφελούμενοι από την απροσδόκητη ανωνυμία οι πλέον σκανδαλιάρηδες εξ αυτών θα κάνουν πατίνι τη ζωή των δασκάλων.

Αποκλείεται προφανώς οι ντιρεκτίβες της πανδημίας να αναστείλουν τις πατροπαράδοτες σχολικές αξίες, αίτινες επιτάσσουν ότι τα παιδιά οφείλουν να στέκονται κλαρίνο στην τάξη. Ελα, όμως, που κατά τη χρήση πνευστών μουσικών οργάνων πρέπει να τηρούνται πια αποστάσεις μεγαλύτερες των τριών μέτρων. Ασε το λούσιμο με αντισηπτικά, έπειτα από κάθε σολάρισμα. Ωρα να σοβαρευτούμε: θα αρκούσε η μείωση των μαθητών ανά αίθουσα με γενναίες και έτσι κι αλλιώς αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ολα τ’ άλλα είναι ημίμετρα που προκαλούν θυμηδία...

Δημήτρης Νανούρης
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: