31.8.20

Οι Fake φωτογραφίες του υπ. Πολιτισμού για τις Μυκήνες...


 Ομοβροντία από την αντιπολίτευση...
Tη δική του πραγματικότητα αναφορικά με τη ζημιά που υπέστη από την πυρκαγιά ο αρχαιολογικός χώρος στις Μυκήνες επιχειρεί να παρουσιάζει το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ κάτοικοι και επισκέπτες μιλούν για εγκατάλειψη, εγκληματική αμέλεια και...
έλλειψη προετοιμασίας και της αναγκαίας και αυτονόητης αποψίλωσης της βλάστησης γύρω από το χώρο.

Την ώρα λοιπόν που η είδηση κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία φέρνουν στο φως και σχετικα ντοκουμέντα, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, ανήρτησαν στο twitter κάποιες αποσπασματικές φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη πως δε συνέβη και κάτι σοβαρό.


«Η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα σήμερα, 31 Αυγούστου. Τα μνημεία που δεσπόζουν στον αργολικό κάμπο από τη 2η χιλιετία π.Χ. δεν επηρεάστηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά. Το Μουσείο Μυκηνών λειτουργεί σήμερα κανονικά και από αύριο θα λειτουργήσει και ο αρχαιολογικός χώρος» αναφέρεται στην ανάρτηση που συνοδεύει τις φωτογραφίες.

Εκείνο που πρακαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως οι διαχειριστές του λογαριασμού του υπουργείου προσπάθησαν να «εξαφανίσουν» πολλά από τα αρνητικά σχόλια χρηστών κάτω από την ανάρτηση. Δυστυχώς όμως για τους ίδιους έκαναν τα πράγματα χειρότερα, καθώς οι επιλεγμένες για απόκρυψη απαντήσεις και τα επιλεγμένα προς απόκρυψη σχόλια των πολιτών δεν είναι τελικά και τόσο ... κρυμμένα.

Ιδού μερικά από τα σχόλια που προσπάθησε να κρύψει το υπουργείο:

tvxs.gr

Ομοβροντία από την αντιπολίτευση

«Απύθμενο θράσος: η Μενδώνη βλέπει μόνο 'λίγο μαύρο στο χώμα'» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ασκεί έντονη κριτική στην υπουργό Πολιτισμού με αφορμή σημερινές δηλώσεις της για την πυρκαγιά στις Μυκήνες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας».

Ωστόσο, σχολιάζει, «η υπουργός Πολιτισμού του 'επιτελικού' κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη 'τη μικρότερη δυνατή φθορά' και πως 'το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα'».


Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, τονίζει πως όμως «η εικόνα μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της», για να προσθέσει ότι «το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη 'συγγνώμη' από τον ελληνικό λαό».

KKE: Ο αρχαιολογικός χώρος ήταν απροστάτευτος με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης

Σχόλιο για την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στο οποίο τονίζεται πως «ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, όπως αποδείχτηκε χτες με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, που αν και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν φαίνεται να ήταν ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά!».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα επισημαίνει επίσης: «Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία, ήταν απροστάτευτος, με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αφού διαχρονικά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη, την στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος».

Το σχόλιο του ΚΚΕ καταλήγει ως εξής: «Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνίας και της υποβάθμισης του μεγέθους των καταστροφών».

Κίνημα Αλλαγής: Ντροπή και θλίψη

Κοινό δελτίο Τύπου για το θέμα εξέδωσαν ο βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς και ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας για τις Μυκήνες, σημειώνοντας: «Η φωτιά στις Μυκήνες που απείλησε σοβαρά την ακεραιότητα των μνημείων είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων πολιτικής προστασίας.

Μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό όπου ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες.

Ντροπή γιατί η πολιτεία ως όφειλε θα έπρεπε να είχε θωρακίσει από άποψη πυρασφάλειας με όλα τα απαραίτητα μέσα την περιοχή, καθιστώντας το μνημείο άτρωτο ακόμα και σε υποψία πυρκαγιάς. Αντίθετα το μνημείο είχε αφεθεί στην τύχη του χωρίς επαρκή μέσα πυρόσβεσης, χωρίς δίκτυο παροχής νερού και ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης.

Θλίψη γιατί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να σώσει την «εικόνα» της και όχι πως θα κρατήσει αλώβητο τον χώρο. Έτσι επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ ανακοινώσεων με σκοπό την απόσυρση οποιαδήποτε ευθύνης από πάνω της. Ακούσαμε λοιπόν πάλι για τον «στρατηγό» άνεμο, για την «ετοιμότητα του μηχανισμού» και για «άμεση επέμβαση» όλων των εμπλεκομένων.

Το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει έλλειψη προληπτικών μέτρων και τονίζει πως «οι μόνοι που θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι είναι οι άντρες και τα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εναέριων μέσων που εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους στο ακέραιο».

«Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το χθεσινό περιστατικό. Αντί, όμως, να τις αναλάβουν, δηλώνουν ότι προκλήθηκε η «μικρότερη δυνατή φθορά» και ότι «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα». Αιδώς κ. Μενδώνη!

Η διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών απαιτεί οργάνωση και συντονισμό των εκάστοτε εμπλεκόμενων στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανικανότητά της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας δεν θεραπεύεται μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίθεση του εκπροσώπου του ΜέΡΑ25 Μ. Κριθαρίδη στο υπ. Πολιτισμού για την πυρκαγιά στις Μυκήνες

Κριτική στο υπουργείο Πολιτισμού για την ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την πυρκαγιά στις Μυκήνες, ασκεί με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 τονίζοντας ότι οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν με τη μαυρισμένη απ' τις φλόγες Πύλη των Λεόντων, κονιορτοποιούν την υπεραισιόδοξη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών έμεινε αλώβητος από την πυρκαγιά ελέω της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά, προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης εξηγώντας ότι «για κάθε μία από τις πολλές στραβοτιμονιές της κυβέρνησης, τα στελέχη της αναφωνούν ξέροντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ δεν θα τους διαψεύσει: "λίγο φούμο είναι, ας το αγνοήσουμε και πάμε παρακάτω"».

Οι δηλώσεις Μενδώνη

«Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή καθώς ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία μετέβη επιτόπου σήμερα το πρωί για αυτοψία.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών θα παραμείνει προσωρινά κλειστός, ωστόσο το μουσείο είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, όπως σημειώνει η ΕΡΤ.

Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε το προσωπικό της Πυροσβεστικής διότι αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο για τη φωτιά και δεν πέρασε στον αρχαιολογικό χώρο και στη γύρω περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στη άμεση συνεργασία με την Πολιτικής Προστασίας και τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά ο οποίος ήταν σε άμεση συνεννόηση ώστε πολύ γρήγορα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.


Σημείωσε επίσης ότι υπήρχε σχέδιο πυροπροστασίας για τον αρχαιολογικό χώρο και όλοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: