31.8.20

Ο Ερντογάν και η διπλωματία των όπλων...

Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν δεν είναι ένας συνηθισμένος ηγέτης. Αν εξετάσουμε με προσοχή την πολιτική διαδρομή του, εύκολα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν πολύ ικανό πολιτικό, μεγάλου διαμετρήματος, που...
ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι της τακτικής για να φτάσει στον στρατηγικό του στόχο.

Δεν διστάζει να ρισκάρει. Δεν διστάζει να τζογάρει. Δεν έχει ενδοιασμούς στη χρήση των μέσων. Και ξέρει να επιλέγει τον χρόνο που θα το κάνει. Το τελευταίο διάστημα, που στο Αιγαίο τα όπλα της διπλωματίας έχουν αντικατασταθεί από τη διπλωματία των όπλων χωρίς όμως να έχουμε πόλεμο, ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει τον τόνο. Κάθε μέρα πιο απειλητικός, πιο επιθετικός, πιο πολεμικός.

Σταθερό του μότο: Οποιος θέλει να αναμετρηθεί στρατιωτικά μαζί μας, ας έρθει. Αλλιώς ας κάνει στην άκρη κι ας μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας. Το μήνυμα που εκπέμπει είναι πολύ απλό. Η Τουρκία θα πετύχει αυτό που θέλει ακόμα και με πόλεμο.

Αλήθεια, θέλει πόλεμο ο Ερντογάν ή μόνο απειλεί; Από πολιτικούς ηγέτες της δικής του πάστας τίποτα δεν μπορείς να αποκλείεις. Ο Ερντογάν, όμως, ούτε παράφρων είναι ούτε ηλίθιος. Ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος και πολύ δύσκολα θα κατέφευγε στα όπλα. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζει ότι η απειλή των όπλων τού είναι αναγκαία για να πετύχει μέσω της διπλωματίας το μέγιστο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πολύ περισσότερα απ' ό,τι με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα πόσο μεγάλη σημασία δίνει ο Ερντογάν στη διπλωματία των όπλων αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι μόλις χθες απείλησε ανοιχτά με πόλεμο τη Γαλλία. Δεν γνωρίζει τι σημαίνει γαλλική στρατιωτική δύναμη; Το γνωρίζει πολύ καλά και ξέρει τι συνέπειες θα έχει για τη χώρα του μια στρατιωτική αναμέτρηση με τους Γάλλους.

Απειλώντας όμως τους Γάλλους απειλεί την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ότι αν δεν γίνει το δικό του δεν θα διστάσει να βάλει σε όλα φωτιά. Κι όπως φαίνεται, αυτό το παιχνίδι των απειλών θα το παίξει ώς το τέλος, με κίνδυνο για μας να του κάνουν τα χατίρια οι εταίροι στην Ευρώπη ή να συμβεί κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: