31.8.20

Κομισιόν: Οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν ολόκληρη την ΕΕ...

Μια μέρα μετά τις νέες επιθετικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη κι απέναντι τη Γαλλία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι η...
Ε.Ε. περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε, οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν ολόκληρη την Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην επαφή που είχε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι έγινε στο πλαίσιο των επαφών που έχουν όλο αυτό το διάστημα, υπενθυμίζοντας ότι έχουν υπάρξει και άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις των δύο ανδρών.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

«Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της Ε.Ε. από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Πρόσθεσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «ενημερώθηκε επίσης για το πώς η Ε.Ε. βλέπει τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η Ε.Ε. είναι έτοιμη να πάρει -και ήδη λαμβάνει- για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την Ε.Ε.».

Ο Πίτερ Στάνο επανέλαβε την ξεκάθαρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση.

«Οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. είναι πολύ ξεκάθαροι και αποφασισμένοι να δείξουν την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στα δύο κράτη-μέλη που επηρεάζονται, την Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν πολύ ξεκάθαροι στην έκκλησή τους προς τις τουρκικές αρχές να βάλουν τέλος στις μονομερείς ενέργειες οι οποίες κλιμακώνουν τις εντάσεις στη Μεσόγειο», δήλωσε...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: