20.11.19

Ποιος πρόεδρος θα είναι κομματικός;

Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως η πρότασή του για εκλογή προέδρου απευθείας από τον λαό σημαίνει εκλογή κομματικού προέδρου. Το επιχείρημα αντιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως...
όταν μια σχετική πλειοψηφία εκλέγει πρόεδρο τότε αυτός τι πρόεδρος θα είναι, δεν θα είναι κομματικός; 

Όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που διαφωνεί κατηγορηματικά, τάσσονται υπέρ της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της βουλής αλλά διαφωνούν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο και τη διαδικασία εκλογής του. Η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίπτει τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του από το λαό σε περίπτωση άκαρπων κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών.

«Η βουλή δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτη από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήδη έχουμε συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να υπάρχει διάλυση της βουλής στο μέλλον», τόνισε, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματος του, χαρακτηρίζοντας την ως την «πιο ρεαλιστική» και απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση εκλογή του ΠτΔ από το λαό, σημειώνοντας ότι δεν είναι ειλικρινής.

«Η ΝΔ προτείνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με μικρότερη πλειοψηφία από αυτήν που θέλουμε για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Λες και εκλέγουμε ΔΕΚΟ», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτός είναι εκφυλισμός της πολιτειακής λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να εκλέγεται ένας ΠτΔ που θα είναι του στενού κομματικού ελέγχου της. Είναι η ίδια προσπάθεια που έγινε για την εγκαθίδρυση του κομματικού κράτους», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σύμφωνα με την οποία, αν στην τρίτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, να παρατείνεται η θητεία του ΠτΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια να απαιτούνται 160 ψήφοι. Αν και τότε δεν καρποφορήσει, τότε να παρατείνεται η θητεία του ΠτΔ μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, τάχθηκε κατά της αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπλέουν και έχουν κοινό στόχο τη σταθερή κυβερνησιμότητα.

Ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας, έκανε λόγο για «αναθεώρηση που δεν έγινε» και «για μια ευκαιρία που χάθηκε για να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το σύνταγμα» και κατέθεσε πρόταση που προβλέπει απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό.

Από το ΜεΡΑ25, η Αγγελική Αδαμοπούλου κατέθεσε την εισήγηση του κόμματος της, ο ΠτΔ να εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία από ένα Διακοινοβουλευτικό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι 300 βουλευτές της βουλής μαζί με 600 πολίτες.

Τι προτείνει η ΝΔ για το άρθρο 32:
«Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μία ακόμη φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου, και, σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ψηφοφορία εκείνη, ο πρεσβύτερος στην ηλικία μεταξύ των δύο υποψηφίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
« Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, οι ψηφοφορίες επαναλαμβάνονται ανά μήνα μέχρις ότου επιτευχθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων ή μέχρι τη συμπλήρωση εξαμήνου από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν στην τελευταία ψηφοφορία, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: