8.11.19

«Δώρο» η ψηφιακή οπισθοχώρηση στην τηλεόραση...

Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης της ΝΔ για ψηφιακή ανάπτυξη αποδεικνύονται κενά περιεχομένου σε ό,τι αφορά την...
εξέλιξη της τηλεόρασης και των δικτύων. 

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στον αναπτυξιακό νόμο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατήργησε την υποχρέωση των τηλεοπτικών καναλιών και της Digea –ως παρόχου δικτύου που τα μεταφέρει– να εκπέμψουν σε υψηλή ευκρίνεια (HD)! 

Τους επιτρέπει να συνεχίσουν να εκπέμπουν σε τυπική ευκρίνεια (SD) και μετά το 2022, όταν θα πρέπει, υποτίθεται, η χώρα να δώσει τις επιπλέον τηλεοπτικές συχνότητες (κάτω την 50ή) των UHF στην κινητή τηλεφωνία για την ανάπτυξη του 5G. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; 

Ότι η ελεύθερη τηλεόραση, μέσω της Digea αλλά και της ΕΡΤ, θα συνεχίσει να εκπέμπει χαμηλής ποιότητας εικόνα, που θα πέφτει με την παραμικρή αλλαγή του καιρού.

Την ώρα που στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν προχωρήσει στην επόμενη ψηφιακή τεχνολογία, την DVB-T2, και ετοιμάζονται να υιοθετήσουν μοντέλα ανάλυσης και ψηφιοποίησης, όπως το 4Κ, στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να συνεχιστεί –άγνωστο μέχρι πότε– η ήδη παρωχημένη ψηφιακή τεχνολογία της τυπικής ευκρίνειας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αλλαγή αυτή βολεύει και την Digea αλλά και την ΕΡΤ, καθώς δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να προχωρήσουν άμεσα σε επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα και να αγοράσουν νέους ψηφιακούς πομπούς, που θα επέτρεπαν τη μετάδοση των σημάτων υψηλής ευκρίνειας, έτσι ώστε να χωράνε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. 

Αντιθέτως, με την τροποποίηση Πέτσα η Digea αλλά και η ΕΡΤ μπορούν πλέον ελεύθερα να παραμείνουν τεχνολογικά καθυστερημένοι...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: