12.11.19

Πολιτική θύελλα για την ΑΣΟΕΕ...

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για επιστροφή σε σκοτεινές εποχές...

Την πολιτική θύελλα που ξέσπασε από τα χθεσινά επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας φέρνει ψηλά στην ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης που πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις.

Το κλίμα στο...
χώρο των πανεπιστημίων μυρίζει «μπαρούτι» λίγες ημέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και σχεδόν 11 χρόνια πριν το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η παρουσία του Ν. Φίλη, της Θ. Φωτίου και της Μ. Τζούφη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Πατησίων έδειξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αφήσει «ήσυχη» την κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως το Μαξίμου επιχειρεί να εκτρέψει την προσοχή από άλλα μείζονα ζητήματα, όπως το προσφυγικό και την οικονομία με τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σε λίγες ημέρες διαμορφώνοντας μια ατζέντα «νόμου και τάξης».

Όπως συμπληρώνουν με αυτόν τον τρόπο θέλουν να είναι τριπλά κερδισμένοι:

1. Να κρύψουν κάτω από το «χαλί» την κακή εικόνα των νησιών, καθώς και τις ενδοκυβερνητικές τριβές που υπάρχουν για το προσφυγικό. Θυμίζουν πως η διαφοροποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τα ρατσιστικά μπάρμπεκιου που στήνονται έξω από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ήταν ηχηρή και μπέρδεψε τις γραμμές της συμπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα αναμένεται να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ εξαιτίας των αντιδράσεων που έχουν ήδη καταγραφεί από πολλούς γαλάζιους δημάρχους.

2. Επιθυμούν να γίνει σαφές στην κοινή γνώμη ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της μεσαίας τάξης δεν γίνονται πράξη. Το συγκεκριμένο θέμα το θεωρούν κομβικό στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμώντας πως το δημοσκοπικό προβάδισμα που εξακολουθεί να έχει η ΝΔ θα «εξανεμιστεί» όταν οι πολίτες διαπιστώσουν πως η καθημερινότητά τους δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Έξω από το «κάδρο» δεν αφήνουν τα ζητήματα της ασφάλειας κατηγορώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για επικοινωνιακού τύπου κινήσεις.

3. Να «χαϊδέψουν» στο Μαξίμου τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και το ακροδεξιό ακροατήριο που τους ακολουθεί.

Τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ έλαβαν χώρα λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό γιάφκας στο υπόγειο του Ιδρύματος όπου βρέθηκαν ρόπαλα, κοντάρια, κράνη και σακούλες. Με αυτό ως «όπλο» η κυβέρνηση επιχείρησε να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας πως έχει τη βούληση να «καθαρίσει» τα πανεπιστήμια από ταραχοποιά στοιχεία τη στιγμή που επί 4,5 χρόνια δεν είχαν πραγματοποιηθεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις στα ανώτατα ιδρύματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά.

Στην αντιπαράθεση μπήκε δυναμικά και το Κίνημα Αλλαγής, που σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι ναι μεν θεωρεί επιβεβλημένη την επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο - όπου ανακαλύφθηκε οπλοστάσιο - επεσήμανε, όμως, δε ότι δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που «έπρεπε, με περιφρούρηση του χώρου, να είχαν αποφευχθεί».

Ο Νίκος Φίλης στη δήλωσή του πήγε τα πράγματα λίγο πιο κάτω δηλώνοντας πως «η κυβερνητική πολιτική θέλει να διώξει παιδιά από τα πανεπιστήμια ή να τα εμποδίσει να εισέλθουν σε σχολές, ώστε να δημιουργήσει μια μεγάλη πελατεία προς τα κολέγια και τα άλλα ιδιωτικά σχολεία». Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναδείξει σε τοπικό επίπεδο την κατάργηση των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: