6.11.19

Σε εξέλιξη ο εσωτερικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ...

...για τα αίτια της εκλογικής ήττας - Τι είπε ο Τσακαλώτος για τη… δεύτερη φορά αριστερά...

Όλο το προηγούμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν έντονες διαφωνίες για το αν η συζήτηση για τα αίτια της διπλής εκλογικής ήττας του καλοκαιριού πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Κορυφαία στελέχη που...
είναι κοντά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού θεωρούν ότι αυτή η κουβέντα θα οδηγήσει το κόμμα προσυνεδριακά στην εσωστρέφεια. 

Από την άλλοι οι “κομματικοί” της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως υπάρχει πραγματική ανάγκη να ανοίξει ο διάλογος, ώστε το κόμμα να προχωρήσει μπροστά και μάλιστα σημειώνουν πως “αρκετές οργανώσεις κάνουν ήδη μόνες τους απολογισμό”. 

Το τελευταίο έγινε σαφές από τη χθεσινή ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Παγκράτι και παρακολούθησε το newpost.gr, με ομιλήτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος για το πώς πρέπει να γίνει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα: 

“Προφανώς κάναμε λάθη. Προφανώς χρειάζεται ένας απολογισμός. Μια συζήτηση συντροφική, συγκροτημένη για πράγματα που δεν κάνουμε καλά. Όχι να πει κάποιος ότι ο υπουργός Α δεν τα πήγε καλά, ο υπουργός Β τα πήγε καλύτερα και ο άλλος χειρότερα, αλλά για να μπορέσουμε να συζητήσουμε λάθη με τη λογική ότι πάμε μπροστά και να δούμε πως διορθώνουμε τα λάθη”. 

Σε αυτό το μήκος κύματος ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως “πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό που καταφέραμε, πρέπει να κρατήσουμε αυτές τις επιτυχίες, να ξέρουμε τους συσχετισμούς και να ανοιχτούμε σε έναν κόσμο που με διαφορετικά βιώματα να μας πει τι δεν κάναμε καλά ή τι κάναμε καλά. 

Είναι σημαντικό όταν κάνεις διεύρυνση του κόμματος να έρθει καινούργιος κόσμος με πραγματικές εμπειρίες από επιμελητήρια, συνδικάτα ή την τοπική αυτοδιοίκηση για να μας "μπολιάσουν" να συζητήσουμε, ώστε να τους "μπολιάσουμε" και εμείς. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα άνοιγμα του κόμματος που δεν έχει το στοιχείο της ώσμωσης των νέων και των παλαιών που προσπαθούν να κάνουν το επόμενο βήμα”. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο τόνισε πως “πρέπει να γίνει δεκαράκια” δηλαδή να αναλυθεί στους πολίτες όλο το επόμενο διάστημα και να επικαιροποιείται συνεχώς μετά το Συνέδριο. “Το πρόγραμμα δεν τελειώνει. Είναι μια δουλειά που δεν τελειώνει ποτέ, πρέπει να το πας στην κοινωνία”, τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του πως η σημερινή κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία: “Δεν μπορεί η δεύτερη φορά Αριστερά, που πιστεύω ότι θα έρθει πιο σύντομα από ό,τι μερικοί και μερικές νομίζουν, να κάνει τη διακυβέρνηση χωρίς να έχει ιδεολογική επάρκεια, να μπορούμε να συζητάμε γιατί είναι σημαντική η πράσινη λύση και η πράσινη ανάπτυξη ή γιατί το μεταναστευτικό χρειάζεται και ανθρωπισμό και ευρωπαϊκές λύσεις και μια σειρά από άλλα πράγματα”. 

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αφού άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το προσφυγικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών ακόμα και για την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από τον Προανακριτική Επιτροπή στάθηκε πολύ στη μεσαία τάξη την οποία φαίνεται να πιστεύει πως θα βρει απέναντί της η κυβέρνηση. 

“Αν δει κανείς τον προϋπολογισμό και τα μέτρα που υπάρχουν δεν αλλάζουν σχεδόν καθόλου την πραγματικότητα της μεσαίας τάξης”, συμπληρώνοντας πως η ΝΔ δεν μπορεί τελικά να απευθυνθεί στα μεσαία στρώματα. 

Σε αυτό το σημείο έκανε και την αυτοκριτική του, αφού αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα πράγματα για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών ή να έχει επικοινωνήσει αυτά που είχε κάνει. 

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, πως κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου ήδη σχολιάζουν πως η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 10% στο 30% θα πλήξει και τα χαμηλά, αλλά και τα μεσαία εισοδήματα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: