15.11.19

Ένας… ΕΔΟΕΑΠ για πνευματικά δικαιώματα!...

Με ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στις συνδικαλιστικές Ενώσεις και στην ΠΟΕΣΥ συνεχίζεται ο διάλογος για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων των...
δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας οδηγίας της ΕΕ. 

Και οι συνδικαλιστικές Ενώσεις προωθούν στους αρμόδιους υπουργούς συγκεκριμένη διάταξη, με την οποία –σωστά– θα πρέπει να κατοχυρώνονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης που διαθέτουν, το Μέσο για το οποίο εργάζονται και τον μισθό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί για το πόσοι θα είναι οι φορείς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων και ποιοι θα μπορούν να γίνονται μέλη τους. Η ΕΣΗΕΑ προωθεί έναν ενιαίο Οργανισμό (ουσιαστικά στα πρότυπα του ΕΔΟΕΑΠ), στον οποίο θα ανήκουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. 

Φαίνεται, όμως, ότι ο ενιαίος Οργανισμός δεν βρίσκει σύμφωνες όλες τις Ενώσεις. Ένα δεύτερο ζήτημα διερεύνησης είναι το αν θα είναι μέλη και οι εκδότες, με την ΕΣΗΕΑ να τάσσεται υπέρ της συμμετοχής τους στον ενιαίο Οργανισμό. Προφανώς, επειδή παραμένουν μέλη της οι εκδότες-εργοδότες, ενώ μετέχουν και στον ΕΔΟΕΑΠ (και στη διοίκηση), κατά του οποίου προσέφυγαν!

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους συνδικαλιστές για το πώς θα προχωρήσει η δημιουργία ανεξάρτητου Οργανισμού διαχείρισης και κρίσιμο ζήτημα είναι το αν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ΕΣΗΕΑ και στην ΠΟΕΣΥ...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: