29.11.19

Με διεύρυνση προς το κέντρο...

...προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το Συνέδριο...

Στο συνδυασμό της νέας κυβερνώσας αριστεράς που απλώνει τα «δίχτυα» της στη σοσιαλδημοκρατία ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να κερδίσει μέχρι το τέλος της άνοιξης το στοίχημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό φάνηκε από την...
ανακοίνωση των 694 προσώπων που συνθέτουν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, αφού πέρα από τα μέλη των οργάνων και τους νυν και πρώην βουλευτές συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα που συμμετείχαν στην πολύχρονη πορεία του ΠΑΣΟΚ, στελέχη από συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τον καλλιτεχνικό χώρο και την οικολογία. 

Το “άρωμα” του Ανδρέα Παπανδρέου είναι έντονο στο σχήμα που ανακοινώθηκε. Υπολογίζεται πως περίπου το 1/3 των μελών προέρχεται απο το χώρο του ιστορικου ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Αυτό που φαίνεται να λείπει είναι η διεύρυνση προς τη ριζοσπαστική αριστερά, αφού τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 εξακολουθούν να κρατούν αποστάσεις. Για αρκετούς βέβαια αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα, καθώς υποστηρίζουν ότι τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2012-2015 είναι πολύ διαφορετικά και το αντιμνημονιακό και αντιευρωπαϊκό - σε πολλές περιπτώσεις - προφίλ δεν μπορεί να έχει θέση στο νέο κόμμα. 

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να αποφύγει τις εσωτερικές συγκρούσεις και να καθησυχάσει τους “παλαιούς ενοίκους” της Κουμουνδούρου πως η ταυτότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει.

Όλα τα φώτα χθες έστρεψε πάνω της η Ρεγγίνα Βάρτζελη, καθώς η συμμετοχή της στην ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την έκπληξη που έκρυβε η Κουμουνδούρου ως επτασφράγιστο μυστικό τις τελευταίες ημέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην εξ΄ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα τις προηγούμενες ημέρες και οι δυο τους έδωσαν τα χέρια προκειμένου να μπει στη λίστα των νέων στελεχών που θα βοηθήσουν στη μετεξέλιξη του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει στη συνεδρίαση της ΚΕΑ το Σάββατο το μεσημέρι να στείλει ένα μήνυμα ενότητας και να επισημάνει προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πως ο στόχος το κόμμα να αναδειχθεί ο κεντρικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος αποτελεί μονόδρομο. 

Η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του νέου οργάνου, που ο ρόλος του βέβαια είναι συμβολικός, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χτυπήσει «καμπανάκι» στα φαινόμενα εσωστρέφειας που ακόμα καλά κρατούν μέσα στο κόμμα. Αν το εγχείρημα πετύχει, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι θα μπορέσουν πολύ σύντομα να αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις τη ΝΔ και να διεκδικήσουν και πάλι την εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Όσο αυτά συμβαίνουν η σύγκρουση των «προεδρικών» με τους «κομματικούς» για τον έλεγχο του Συνεδρίου συνεχίζεται και όλα δείχνουν πως θα παιχτούν πολλά “επεισόδια” ακόμα. Η κάθε πλευρά, άλλωστε είχε το δικό της ρόλο στη συγκρότηση της ΚΕΑ, αφού προσέλκυσε τα πρόσωπα στα οποία έχει πρόσβαση. 

Η ιδεολογική διαμάχη έγινε φανερή χθες, καθώς τα παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τη ρητορική υψηλών τόνων που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ο Παύλος Πολάκης. Ως απάντηση κήρυξαν το κόμμα σε “συναγερμό” με ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ και από το τμήμα Δικαιωμάτων, κρατώντας ξεκάθαρες αποστάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι συζητήσεις μέσα στις τάσεις έχουν φουντώσει το τελευταίο διάστημα. Τα «βέλη» των «53+» από την πανελλαδική τους συνδιάσκεψη δεν πέρασαν απαρατήρητα στα υψηλά κλιμάκια αν και δεν σχολιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ήταν χαρακτηριστικό το κοινό άρθρο που υπογράφουν τρία μέλη της κίνησης, ο Πάνος Λάμπρου, ο Γρηγόρης Μαρκέτος και Μανώλης Σαρρής οι οποίοι επανήλθαν αναφέροντας: 

“Για να είναι ορατός ο εχθρός, να σημαδευτεί, να στιγματιστεί, μπαίνουν οι ετικέτες, οι χαρακτηρισμοί. ¨Βαλκάνιος αριστερός¨ ο Φίλης, ¨υπονομευτής¨ ο Τσακαλώτος, ¨γραφειοκράτες¨ ο Βούτσης και ο Σκουρλέτης, αριστεριστές οι 53, ¨περιθωριακή¨ η Νεολαία, ¨αντίπαλοι¨ του Τσίπρα όσοι εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, ¨βαρίδια¨ όσοι προέρχονται από την ιστορική αριστερά, ¨ξεπερασμένα¨ από τις νέες συνθήκες τα μέλη του κόμματος. Ένα ατελείωτο πάνθεον απαράδεκτων χαρακτηρισμών”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι “προεδρικοί” νιώθουν δικαιωμένοι από τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξακολουθούν να είναι έντονες οι διεργασίες στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως έχει δημοσιεύσει κατ΄επανάληψη το newpost.gr. Πρώην υπουργοί προωθούν και την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, όπου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την επόμενη φορά, θα εκλέγεται από τη βάση και όχι από το Συνέδριο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: