6.11.19

Εσπερναν ξενοφοβία και τώρα θερίζουν θύελλες...

Να κατευναστούν οι ακραία ξενοφοβικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε ορισμένες περιοχές, όπου κάτοικοι μαζί με τις δημοτικές αρχές αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες, επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στοχεύοντας, όπως είπε, στην «κατανόηση» όσων αντιδρούν, παρ’ όλο που, βέβαια, τις...
αντιδράσεις τις έχουν τροφοδοτήσει η ρητορική και οι πρακτικές στελεχών της Ν.Δ., όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά και η σημερινή στάση της κυβέρνησης, που επιμένει, παρά τα στοιχεία, να μιλά για μεταναστευτικό, αντί για προσφυγικό ζήτημα.

«Ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων», υπογράμμισε και ανέφερε ότι για τον σκοπό αυτό τίθεται όριο 1% του προσφυγικού πληθυσμού ανά περιφέρεια και ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες.

Ο ίδιος απέδωσε τις αντιδράσεις σε «παρανόηση», όπως στη Νάουσα, όπου κάτοικοι κατέβηκαν στον δρόμο εναντίον προσφύγων χωρίς να έχουν προγραμματιστεί αφίξεις, ή σε «υπεραντίδραση, μη γνωρίζοντας το προφίλ των ανθρώπων που πηγαίνουν εκεί». «Οι Ελληνες ξέρουμε από ξεριζωμό και από προσφυγιά και αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ», σημείωσε, την ώρα που παρατηρούσε ότι ο νέος νόμος για τη διεθνή προστασία θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ασύλου, κάτι που αμφισβητούν έντονα σχεδόν όλοι οι φορείς και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, ενώ επισημαίνουν παραβιάσεις δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον αριθμό των κέντρων κράτησης που στοχεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, ο οποίος «θα είναι αρκετά εκτεταμένος».

Κατά τα άλλα, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ανέδειξαν τη μοναδική ευκολία με την οποία αλλάζει κάθε τρεις και λίγο στοιχεία και στόχους η κυβέρνηση για το προσφυγικό και, κυρίως, συνδυάζει ξενοφοβικές προσεγγίσεις, συχνά ακραίες, με εκκλήσεις για φιλοξενία προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε τη γνωστή ρητορική, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε «χαοτικές καταστάσεις και αναρχία» και αναφέρθηκε στα στοιχεία του 2019, σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν, τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση, «68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου», αν και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση σημείωνε με έμφαση ότι παρέλαβε 76.000 εκκρεμείς αιτήσεις. Αναφέρθηκε στα «δυόμισι χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος [sic] για μία αίτηση», εννοώντας προφανώς τη συνέντευξη για το άσυλο.

Μίλησε επίσης για τον στόχο να έχουν ολοκληρωθεί 10.000 μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, μειώνοντας στο μισό τον στόχο των 20.000 μεταφορών οικογενειών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, όπως τον είχε εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε βουλευτές της Ν.Δ. στις 17 Οκτωβρίου, σημειώνοντας μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι «στα ξενοδοχεία θα μεταφερθούν 10.000 και οι άλλοι 10.000 στους ανοιχτούς χώρους».

Εξήγησε ότι, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ολοκληρώθηκε η μεταφορά περίπου 6.500 ανθρώπων, παραλείποντας βέβαια να αναφερθεί στο πάγωμα της αποσυμφόρησης τους πρώτους μήνες, που, σε συνδυασμό με την αύξηση των αφίξεων, οδήγησε σε πρωτοφανείς αριθμούς στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και προσέθεσε ότι στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα «με προσφυγικό προφίλ».

Κρεσέντο ισλαμοφοβίας από τον Χ. Αθανασίου

Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας έριχνε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας, τη Δευτέρα, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6». «Ο μέσος όρος των γεννήσεων τα τρία τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί στους μουσουλμάνους έναντι των Ελλήνων», σημείωσε, κινδυνολογώντας ότι σε είκοσι χρόνια το 30% θα είναι μουσουλμάνοι και ότι τα αιτήματα από την Τουρκία για τεμένη και αναγνώριση μειονότητας μπορεί να δημιουργήσουν «νέα Ροδόπη».

«Θεσμική πρόκληση» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον διαχωρισμό Ελλήνων σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ανάλογα με το θρήσκευμα και υπογράμμισε ότι ο νομός Ροδόπης «αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης και αμοιβαίου θρησκευτικού σεβασμού πάνω στην αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας». Πρόσθεσε: «Ας μην αναρωτιούνται στην κυβέρνηση τι προκαλεί τις ακραίες ξενοφοβικές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, όταν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. υιοθετούν μισαλλόδοξο και ρατσιστικό λόγο που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή»...

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: