8.11.19

Μαθητές μετεξεταστέοι στην αλληλεγγύη...


Και τους ακροδεξιούς... χορτάτους και το μπάρμπεκιου να μην ανάψει έξω από τα Διαβατά επιχείρησε να πετύχει χθες με δηλώσεις του ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου -χωρίς αναφορά όμως στην...
επίθεση που δέχτηκε το προσφυγόπουλο από το Ιράν-, ενώ συνεχίστηκαν μπλόκα λεωφορείων -40 ασυνόδευτα παιδιά εμποδίστηκαν χθες στην Καρίτσα Λάρισας- και το πλέον επικίνδυνο είναι η ακροδεξιά επιχείρηση να περάσει το αντιπροσφυγικό κλίμα -όπως και στο Μακεδονικό- στα σχολεία, καθώς είχαμε την πρώτη κατάληψη σχολείου στα Γιαννιτσά.

Στο γυμνάσιο Νεάπολης Συκεών χθες είχαμε επιχείρηση «κατάσβεσης» των συνεπειών της φασιστικής επίθεσης με μαχαίρι στο προσφυγόπουλο από το Ιράν, ενώ αναμένεται η τοποθέτηση του συλλόγου καθηγητών. Το παιδί πάντως εμφανίστηκε κανονικά στο σχολείο και εντάχθηκε στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Χθες ομάδες αντιεξουσιαστών έστησαν μικροφωνική στην κεντρική πλατεία της Νεάπολης, στο «Ρολόι», όπου σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στον ίδιο χώρο και πορεία στους δρόμους του δήμου.

Το κεντρικό κάλεσμα είναι των καθηγητών της Γ΄ ΕΛΜΕ, ενώ θα συμμετέχουν κοινωνικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό (Αντιρατσιστική, Κοινωνικό Ιατρείο), δημοτικές παρατάξεις, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και κομματικές οργανώσεις της Αριστεράς.

Αντίρροπες αντιδράσεις
Αν στη Νεάπολη το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες επιδεικνύει τα αντανακλαστικά του, ανησυχητική -παρότι μεμονωμένο περιστατικό- ήταν η κατάληψη που επιχείρησαν περί τους 50 μαθητές στο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών οι οποίοι έκαναν και πορεία με το ακροδεξιάς κοπής ρατσιστικό σύνθημα «έξω από τα σχολεία οι λαθρομετανάστες». Ακολουθήθηκε η ίδια τακτική που είχαν ακολουθήσει ακροδεξιές ομάδες την περίοδο του Μακεδονικού, χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και τα ίδια πανό και κυκλοφόρησαν ίδιας «τεχνοτροπίας» βίντεο, με μαθητές να φωνάζουν συνθήματα για να καταγραφεί το γεγονός και να χρησιμοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης.

Συνεχίζεται στο μεταξύ ο διάλογος σχετικά με το «μπάρμπεκιου» που αναγγέλλουν οι ακροδεξιοί την Κυριακή στα Διαβατά. Δράση ανέλαβε χθες ο κ. Καράογλου ο οποίος, όπως κάνουν πολλά στελέχη της Ν.Δ., διά της μεθόδου της σχετικοποίησης προσπαθεί να αφαιρέσει το… ακροδεξιό λίπος από τη διοργάνωση κρατώντας μόνο τον αστεϊσμό περί της… ελευθερίας κατανάλωσης τροφής.

Οπως είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, «ελευθερία και δημοκρατία έχουμε. Ο καθένας μπορεί να τρώει ό,τι θέλει, όπου θέλει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, καλό θα είναι να αποφεύγονται εντάσεις γιατί και οι άνθρωποι αυτοί είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αυτοί θα μας επιβάλουν τον τρόπο ζωής τους, τον πολιτισμό τους, την παράδοσή τους ή οτιδήποτε άλλο».

«Ντροπιάζει τον θεσμό»
Αντέδρασε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, που απάντησε ότι «δεν είναι μόνο οι νέοι βουλευτές της Ν.Δ. που εκφράζουν ρητορική μίσους και ρατσισμού. Είναι και παλιοί... και μάλιστα ο υφυπουργός Εσωτερικών. Μέσα σε δύο φράσεις ο κ. Καράογλου ντροπιάζει τον θεσμό του υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης. Η Μακεδονία και η Θράκη είναι τόποι που αγκάλιασαν τη διαφορετικότητα, επέδειξαν αλληλεγγύη στην προσφυγιά. Κύριε Καράογλου, δεν σας επιτρέπουμε με ακροδεξιές κορόνες να ντροπιάζετε τον τόπο».

Ενοχλημένος ο κ. Καράογλου απάντησε πως «δεν κάνω πολιτική μέσα από το Facebook», ότι η κ. Νοπούλου διάβασε αποσπασματικά τη δήλωσή του, ξέχασε να σχολιάσει το πρώτο μέρος της για την αποφυγή εντάσεων και έκλεινε δηκτικά πως «αντιλαμβάνομαι την αγωνία της τώρα που έμεινε πίσω στην εσωκομματική «αρένα» του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και τα τελευταία 24ωρα ο συνάδελφός της κ. Γιαννούλης τής «κλέβει» την επικοινωνιακή δόξα».

Κι αφού η δόξα έχει τόσες εκδοχές, είναι προφανές ότι κ. Καράογλου διαλέγει να πάρει κάτι από τη «δόξα» Κυρανάκη και όχι από αυτήν της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο ίδιος ο κ. Γιαννούλης ανέβασε φωτογραφία με την κ. Νοτοπούλου, σχολιάζοντας: «Θόδωρε, δεν σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεσαι εσύ για τους συναδέλφους σου. Στη δική σας σχολή της Ν.Δ. και ΛΑΟΣ ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο ‘‘εσωτερικός’’. Στη δική μας, τα προβλήματα των πολιτών».

Η Ν.Δ. πάντως προσπάθησε να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις για τη χλιαρή αντίδρασή της στο ακροδεξιό ρεπερτόριο που ακολουθούν και στελέχη της, διαγράφοντας χθες τον Ιωάννη Σαντετσίδη, μέλος του κόμματος στην Κοζάνη, που ήταν ασυγκράτητος στο facebook: «Οταν οι δικοί μας πήγαν Γερμανία, Ελβετία και Βέλγιο, ήταν νόμιμοι ηθικοί και σεμνοί. Αυτοί οι μαύροι τι είναι; Στο Αιγαίο ρίξτε τους». Τα έβαζε και με τον πρωθυπουργό «Αυτή είναι η περήφανη Ελλάδα, κύριε πρωθυπουργέ, και όχι αυτή που θέλεις να φτιάξεις με μπούρκες» (σχόλιο συνοδεία φωτογραφίας γυναίκας με την ελληνική σημαία).

Ο κ. Σαντετσίδης δεν χολόσκασε με τη διαγραφή του, αφού προωθεί ανάρτηση φίλης του που γράφει «στηρίζουμε Κυρανάκη και Θάνο Πλεύρη με όλες μας τις δυνάμεις!!! Υπουλη Ντόρα! Ντροπή σου, να υπονομεύεις τον ίδιο σου τον αδελφό! Φτου σου». Τόσο παραστατικά…

Aπόστολος Λυκεσάς

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: