14.8.16

«Να διαφυλάξουμε την ολυμπιακή συνύπαρξη λαών»...

Μινσιά Γου, καταδύσεις, ΚίναΗ καταδυτική ικανότητά της είναι όμοια με ανακάλυψη φλέβας χρυσού στα έγκατα της γης!

Κυριολεκτούμε με το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της... Πέμπτο ολυμπιακό χρυσό στο Ρίο για την...
30χρονη Μινσιά Γου στη συγχρονισμένη κατάδυση, συνολικά ήταν το έβδομο μετάλλιό της σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την είχαμε γνωρίσει, μαζί με τον προπονητή της, το 2004 στην Αθήνα, τους συναντήσαμε πάλι το 2008 στο Πεκίνο και είτε με δική μας είτε δική της πρωτοβουλία, δώδεκα χρόνια τώρα, διατηρούμε επικοινωνία.

Κι αυτό επειδή, όπως τη θυμόμαστε από το 2004 και όπως, συχνά, επιβεβαιώνεται στην ίδια περίοδο, η ευγενέστατη και μόνιμα χαμογελαστή Μινσιά θέλει «χωρίς ν’ αρνούμαι το χθες του πολιτισμού της Κίνας που με γεμίζει υπερηφάνεια, την ανάγκη παράλληλης πορείας του με τα δεδομένα της διεθνούς σύγχρονης πραγματικότητας που έχουν αξία...».

Τις ίδιες λέξεις μάς είχε πει, χαμηλόφωνα, εμπιστευτικά θαρρείς, στον χώρο της συνάντησης ολυμπιονικών με δημοσιογράφους απ’ όλη τη Γη, το 2008 στο Πεκίνο... Είχαμε δεχτεί παρατήρηση από μέλος του τεχνικού επιτελείου της, επιπέδου «παρακαλούμε, οι ερωτήσεις σας να είναι μόνο για αθλητισμό, μόνο για την επιτυχία της Μινσιά».

Είναι αλήθεια πως ο υπογράφων είχα σπείρει... ζιζάνια επειδή μετά τις αγωνιστικές αναφορές την είχα ρωτήσει «αν, με όχημα και τον αθλητισμό, η Κίνα οφείλει να απαλλαγεί πλήρως από τους περιορισμούς της εποχής του Μάο;»... Απαγορευμένη ερώτηση!

Η ίδια, μετά τα προηγούμενα εμπιστευτικά λόγια της, υπέγραψε την... άτυχη νύξη μας με πλατύ φιλικό χαμόγελο, όμοιο μ’ αυτό που είδαμε να ζωγραφίζεται στα χείλη της τώρα, από το Ρίο. Πρώτη, δίδυμο με την Τιγκμάο Σι, στην κατάδυση από τα τρία μέτρα λοιπόν, όπως και στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις (στο Λονδίνο γιόρτασε και δεύτερο χρυσό σε άλλο αγώνισμα όπως και στην Αθήνα) ενώ σε άλλα αγωνίσματα των καταδύσεων, επίσης έκανε δικά της ένα αργυρό (2004) και ένα χάλκινο (2008). Συνολικά, λοιπόν, επτά ολυμπιακά μετάλλια κάθε χρώματος. Χρυσωρυχείο!

Χτυπήσαμε την πόρτα της κινεζικής αποστολής στο Ρίο. «Ηρθατε σε χώρο που μοιάζει με... διαστημόπλοιο λόγω της βάσης παγκόσμιας κοινωνικής δικτύωσης που έχει στήσει η αποστολή μας για την επικοινωνία με την Κίνα και με κάθε άλλη γωνιά του πλανήτη», όπως ακούσαμε από τον Λου Γκιάν, στέλεχος του τομέα επικοινωνίας. Τα λόγια της «χρυσής» Μινσιά Γου προς την «Εφ.Συν.» είναι άλλος χαιρετισμός αγάπης:

«Ημουν αυτή που έπρεπε. Με όνειρο διάκρισης, πολύ καλή αθλήτρια στο πλάι μου, αποφασισμένη να στείλω χαρά στους Κινέζους όπου κι αν βρίσκονται. Και νομίζω το κατάφερα. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και όπως σας είχα πει και παλιότερα, όλοι όσοι ζούμε στον αθλητισμό, σε όλο τον κόσμο, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να ενισχύσουμε και να διαφυλάξουμε το κύρος των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι αθλητική γιορτή, μα πάνω απ’ όλα ευκαιρία συνύπαρξης λαών της Γης»...


Σπύρος Τσάμης, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: