23.8.16

Κάθε κατεργάρης στον... γκισέ του...

Πολύ πριν η κρίση και τα Μνημόνια χτυπήσουν την πόρτα της χώρας, είχε δημιουργηθεί μια παγιωμένη κατάσταση με ανοχή, για το πούμε κομψά, των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων που κυβερνούσαν τη χώρα. Οι πραγματικά έχοντες είχαν τη μικρότερη επαφή με την...
εφορία και γενικότερα με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Όπως αποδεικνύεται, μετά τις αποκαλύψεις για τις λίστες της φοροδιαφυγής όσο και για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αυτοί που κουνούσαν το χέρι στους πολίτες και βοηθούσαν να επιβληθούν οι πιο σκληρές πολιτικές όλα αυτά τα χρόνια ήταν και αυτοί που δεν εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους ούτε τις οφειλές τους προς την εφορία.

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία «τρέχουν» με ρυθμό κοντά στο όριο του 1 δισ. ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη συσσωρευθεί χρέη άνω των 6,8 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ ο συνολικός όγκος των οφειλών στα ταμεία προσεγγίζει τα 20 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία και δεν πρέπει να μετακυλιστεί στην κοινωνία. Γιατί αν δεν εισπραχθεί το μεγαλύτερο κομμάτι, τότε αναπόφευκτα θα μεταφραστεί σε τεράστιες πιέσεις για περικοπές είτε σε προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν ξεκινήσει είτε σε κοινωνικές παροχές που οφείλει η κυβέρνηση, βάσει και του κυβερνητικού σχεδιασμού, να υλοποιήσει σε μια σειρά από καίριους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία αλλά και αλλού.

Αυτά τα ποσά πρέπει να εισπραχθούν με κάθε τρόπο, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αυτών είναι κυρίως από τους διαχρονικά και κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες, που προτιμούν να αυξάνουν την προσωπική τους περιουσία, παρά να αποδίδουν τους φόρους τους.

Όμως ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει τον πρώτο λόγο, αλλά και κυρίως της ΓΓΔΕ, που μέσω της ανεξαρτησίας την οποία της δίνουν οι νόμοι, είναι να εφαρμόσουν το σχέδιο απόδοσης των φόρων από όσους συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν κι αυτό να γίνει με δικαιοσύνη και σύνεση.

Οι εντολές πρέπει να ξεκάθαρες, δεν πρέπει να αμφισβητηθούν από κανέναν και δεν πρέπει να χαθεί το δάσος πίσω από το δέντρο.

Στόχος δεν πρέπει να είναι τα μικροποσά που χρωστούν συνταξιούχοι, άνεργοι και απλοί πολίτες.

Αντίθετα, το θέμα είναι τα μεγάλα ποσά που χρωστούν οι έχοντες και στους υπολογιστές των αρχών υπάρχουν όλα τα στοιχεία και γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί.

Οι πολίτες έχουν κουραστεί και θέλουν να δουν χειροπιαστά την κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό το μείζον θέμα, ώστε κάθε κατεργάρης να πάει στον... γκισέ του...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: