7.8.16

Ρίο ντε Ζανέιρο: Το όνειρο και η πραγματικότητα...

Ρίο ντε ΤζανέιροΟταν το Ρίο ντε Ζανέιρο επιλέχθηκε εν έτει 2009 για να φιλοξενήσει τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το όνειρο της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και των...
κατοίκων της πόλης ήταν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαρκελώνης: να «εξωραΐσουν» την πόλη, να την εκσυγχρονίσουν και να εκμεταλλευτούν τουριστικά το νέο της πρόσωπο.

Τι κατάφεραν; Να γίνουν Αθήνα...

Από τη μία, πραγματοποιήθηκαν μεν πολλά έργα υποδομής που έλειπαν από τη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη, αναβαθμίστηκε η περιοχή της παραλίας και φτιάχτηκαν νέοι σταθμοί και γραμμές μετρό.

Ομως όλα αυτά έγιναν με καθυστερήσεις, απευθείας αναθέσεις, σπατάλη δημόσιου χρήματος (αντί για ιδιωτική πρωτοβουλία) και χωρίς σοβαρό πλάνο για τη μεταολυμπιακή χρήση των –πολυάριθμων– νέων εγκαταστάσεων.

Πόσο οικεία μας φαίνονται όλα αυτά...

Το Ρίο αντιμετωπίζει προβλήματα, τα περισσότερα βιαστικά πεταγμένα κάτω από το χαλί για να μη «χτυπούν στο μάτι» του επισκέπτη.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η Πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο κήρυξε πτώχευση στις 17 Ιουνίου προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα καλυφθούν οι άμεσες οικονομικές ανάγκες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η κυβέρνηση της Πολιτείας και οι δημοτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να «παγώσουν» πληρωμές κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ώστε να προτάξουν άλλες και να διοχετεύσουν τα εναπομείναντα κεφάλαια στις αναγκαίες για τους Αγώνες δαπάνες.

Το παθητικό του Ρίο ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ και προκλήθηκε κυρίως από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, καθώς η οικονομία της Βραζιλίας βιώνει τη χειρότερη κρίση της στα τελευταία 80 χρόνια.

Απλώς έχει υποσχεθεί ένα έκτακτο κονδύλι 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι αστυνομικοί και οι εργάτες του δήμου στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Εχουν καταργηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα, οι καθηγητές βρίσκονται σε απεργία από τις 2 Μαρτίου, οι φοιτητές κάνουν καταλήψεις, ενώ οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και στον τομέα της ασφάλειας κάνουν εκκλήσεις για δωρεές ειδών πρώτης ανάγκης, έως και χαρτιού υγείας!

Σε όλα αυτά προσθέστε τη μόλυνση στον κόλπο Γκουαναμπάρα, όπου θα διεξαχθούν τα ιστιοπλοϊκά αγωνίσματα.

Τα σκάφη των αθλητών που προπονούνται εδώ και έξι μήνες στα νερά του Ρίο έχουν... τρακάρει με ψόφια ψάρια, όλων των ειδών τα απορρίμματα, σύριγγες γεμάτες αίμα, έως και ανθρώπινα μέλη.

Είναι όμως τόσα τα προβλήματα της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, που ο καθαρισμός του Γκουαναμπάρα κρίθηκε δευτερεύουσας σημασίας...

Πάντως οι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων θα περάσουν όμορφα.

Εξάλλου το Ρίο ντε Ζανέιρο είναι μια από τις γοητευτικότερες πόλεις στον κόσμο, με χρώμα, ένταση, ρυθμό και ζωντάνια – ιδανικός τουριστικός προορισμός για μία ή δύο εβδομάδες.

Αλλά μετά θα φύγουν. Πίσω θα μείνουν οι κάτοικοι του Ρίο και η χρεοκοπημένη πόλη τους... 


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: