24.3.11

Στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο οι πρώην ταμίες Βόλου και Αγριάς...


Στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο παραπέμπονται οι πρώην ταμίες των Δήμων Βόλου και Αγριάς, με κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθες, ως πειθαρχικό όργανο, οι οποίοι καλούνται εντός 48 ωρών να επιστρέψουν τα χρήματα και εντός μιας εβδομάδας να...
απολογηθούν προφορικά, ενώπιον της επιτροπής ή εγγράφως.
Τα παραπάνω αφορούν στις υποθέσεις του ελλείμματος των 93.000 € στην Αγριά, του ενός εκατομμυρίου περίπου από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Βόλου και αυτό των 41.000 € περίπου από τη χρήση των παρκομέτρων, με την τελευταία υπόθεση να καλούν σε απολογία των πρώην ταμία του Δήμου Βόλου και τρεις... υπαλλήλους.

Εσωτερικός έλεγχος
Παράλληλα, η πρόεδρος της επιτροπής Νατάσσα Οικονόμου τόνισε ότι συστήνεται πενταμελής επιτροπή υπαλλήλων, που θα κάνει εσωτερικό έλεγχο για να διερευνήσει τα εντάλματα πληρωμής του δεύτερου εξαμήνου του 2010.

Η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα, με τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Γιώργο Μουλά, να επιρρίπτει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για στοχοποίηση του πρώην ταμία του Δήμου Βόλου και την αντιδήμαρχο Νατάσσα Οικονόμου, να απαντά ότι κανείς δεν στοχοποίησε κανέναν , καθώς ο ταμίας απομακρύνθηκε από τη θέση του γιατί προέκυπταν ευθύνες σε βάρος του.

Όπως ενημέρωσε η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής, ετοιμάστηκε το πόρισμα για τις 149.000 € του Μουσείου Πόλης και αναμένεται το πόρισμα για το έλλειμμα περίπου 280.000 € στο Δήμο Αισωνίας.

«Επειδή εντοπίστηκε την περασμένη Δευτέρα ένταλμα με έκδοση 21/10/2010, που παρουσιαζόταν στο ηλεκτρονικό σύστημα ως εξοφλημένο, χωρίς να έχει εξοφληθεί, μετά από εισήγησή μου να οριστεί νέα ΕΔΕ, ελήφθη απόφαση ορισμού επιτροπής για εσωτερικό έλεγχο για να ελεγχθούν εντάλματα του δεύτερου εξαμήνου του 2010», δήλωσε η Νατάσσα Οικονόμου. Το ένταλμα αφορά ποσό 66.999 € με δικαιούχο εταιρία για εξόφληση τον Βρεφονηπιακό Σταθμό, επί της τέρμα Μεταμορφώσεως.

Με εισήγηση του δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη, εκτός Ημερήσιας Διάταξης ήρθε το θέμα κλήσης σε απολογία του πρώην ταμία του Δήμου Βόλου, που παραπέμφθηκε στην Οικονομική Επιτροπή. Και αυτό διότι ο πρώην υπάλληλος, αφού έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί, υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ η Επιτροπή έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση παραπομπής του στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, για επιβολή ποινής για τα ελλείμματα.
«Υπήρχε κοινό ταμείο»

Η αντιδήμαρχος επισήμανε ότι ο πρώην ταμίας όπως είπε στην απολογία του ακολουθήθηκε πρακτική προηγούμενων ετών, που υπήρχε κοινό ταμείο Νομικών Προσώπων Δήμου και ο ίδιος είχε άγνοια πως έγιναν οι απολογισμοί των Ν.Π.. Τόνισε ότι λειτουργούσε με βάση εντολές των δημάρχων και των προϊσταμένων του, δεν αναφέρει το ύψος του ποσού, ενώ δεν υπάρχουν ούτε πρόχειρες αποδείξεις.

Επειδή το ποσό είναι πολύ μεγάλο, η κα Οικονόμου πρότεινε τη λήψη απόφασης για παραπομπή στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για διερεύνηση της υπόθεσης, επιβολή ποινής και επιμερισμού ευθυνών σε άλλα πρόσωπα. Πρόκειται για ταμειακό έλλειμμα που δεν υπάρχει στα ταμεία του Δήμου.

Ζέττα: Ευθύνες πολιτικών προϊσταμένων
«Μόνο με την απολογία του να υπερασπίσει τον εαυτό του», τόνισε η επικεφαλής της μειοψηφίας Ζέττα Μακρή, που ανέδειξε τις αναμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες και των πολιτικών του προϊσταμένων. «Καταδικάζουμε έναν άνθρωπο και πολύ φοβούμαι ότι οι πολιτικά προϊστάμενοί του ίσως τη βγάλουν καθαρή», τόνισε.

Ο Γ. Μουλάς τόνισε ότι αν δεν τελεσιδικήσει η υπόθεση στα Δικαστήρια, τότε να παραπεμφθεί στο υπηρεσιακό συμβούλιο.
Ο Κώστας Νίκου της ΛΑΣ τόνισε, ότι αν το υπηρεσιακό συμβούλιο λάβει απόφαση οριστικής παύσης μπλοκάρεται η σύνταξή του και προκύπτει σοβαρό θέμα επιβίωσής του. «Πριν έχουμε οριστικές καταδίκες να μην αναλαμβάνουμε τέτοιες ευθύνες. Να λειτουργήσουμε ανθρώπινα», ανέφερε και ψήφισε κατά, όπως και στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσια διάταξης.

Οι παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης και του συμβούλου Γ. Μουλά, ψήφισαν θετικά στην απόφαση κλήσης πρώην Δημοτικού Ταμεία Βόλου να επιστρέψει τα χρήματα που λείπουν εντός 48 ωρών.

Σε απολογία για
το έλλειμμα στάθμευσης
Στο θέμα αναπλήρωσης του ελλείμματος για χρήματα από το σύστημα στάθμευσης, οι παρατάξεις ψήφισαν θετικά, εκτός από τη ΛΑΣ, όπως και στην κλήση σε απολογία των τεσσάρων υπαλλήλων που επιρρίπτει ευθύνες.
Η αντιδήμαρχος τόνισε, ότι μετά από έγγραφο του τότε αντιδημάρχου Γ. Δανηλόπουλου, δόθηκε εντολή του πρώην δημάρχου Αλ. Βούλγαρη να γίνει ΕΔΕ και το πόρισμα παραπέμφθηκε στη Δημαρχιακή Επιτροπή.

Η Δ.Ε. έστειλε το φάκελο στο Υπηρεσιακό και έκρινε ότι δεν είχε αρμοδιότητα, επέστρεψε τον φάκελο, προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο πρώην δήμαρχος διαβίβασε τον φάκελο στον νυν δήμαρχο και ο νυν δήμαρχος στην Οικονομική Επιτροπή.
«Δεν κλήθηκαν άνθρωποι σε απολογία και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για ποινή. Το συμπέρασμα της ΕΔΕ είναι αμέλεια για τον πρώην ταμία του Δήμου Βόλου και για τρεις υπαλλήλους», τόνισε η κα Οικονόμου, που πρότεινε να κληθούν σε απολογία οι υπάλληλοι.

Οι παρατάξεις συμφώνησαν με την εισήγηση και ψήφισαν θετικά, ενώ ο Κ. Νίκου αντέτεινε ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιοι εμπλέκονται και το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Στην Αγριά
Η Οικονομική Επιτροπή έλαβε κατά πλειοψηφία (εκτός της ΛΑΣ) απόφαση κλήσης πρώην Δημοτικού Ταμία Αγριάς να καλύψει το έλλειμμα, εντός 48 ωρών. Από την ΕΔΕ, προέκυψε ταμειακό έλλειμμα 93.000 €, τα οποία δίνονταν στον ειδικό συνεργάτη του πρώην δημάρχου, με την αιτιολογία ότι αφορούσαν υποχρεώσεις του Δήμου, όμως όπως προέκυψε από τη διαδικασία, ο ειδικός συνεργάτης παραδέχτηκε ότι τα χρησιμοποιούσε για ίδιον όφελος, καθώς αντιμετώπιζε, όπως είπε, οικονομικά προβλήματα. Το πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρει ότι πρόκειται για βαριά αμέλεια και παράβαση καθήκοντος, ενώ ο φάκελος είναι ήδη στην Εισαγγελία.
http://volospress.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: