31.3.11

Στόχος του νέου Λυκείου η κριτική σκέψη των μαθητών...


«Με το νέο Λύκειο που δημιουργεί το υπουργείο Παιδείας, θέλουμε τα παιδιά να έχουν θετική σκέψη κάτι που με το σημερινό λύκειο -που είναι λύκειο αποστήθισης- δεν γίνεται», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στόχος –όπως είπε- οι... πολλαπλές επιλογές του μαθητή και το σχολείο ουσίας, με την αύξηση των ωρών παράδοσης.

Σημείωσε πως αν βάλουμε άλλη αντίληψη στο σχολείο τότε δεν θα υπάρχει καμία παραπαιδεία.

Είπε επίσης πως οι αλλαγές θα ισχύσουν για αυτούς που θα πάνε την επόμενη σχολική χρονιά στην Α΄ Λυκείου.

Ο χάρτης του νέου Λυκείου

Λιγότερα υποχρεωτικά μαθήματα και λιγότερες ώρες θα έχουν από την επόμενη χρονιά οι μαθητές που θα πάνε στην Α’ Λυκείου, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθιστώντας την Α’ Λυκείου τάξη Γενικής Παιδείας και «γέφυρα» για τη μετάβαση των μαθητών από το Γυμνάσιο.

Η καινοτομία του Νέου Λυκείου είναι η εισαγωγή της ερευνητικής εργασίας και στις 3 τάξεις, την οποία θα εκπονεί ο μαθητής ανά 4μηνο. Όσον αφορά το εξεταστικό σύστημα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο βαθμός της ερευνητικής εργασίας να προσμετράται για τη εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.

Πιο συγκεκριμένα, στην Α΄ Λυκείου μειώνεται ο αριθμός των μαθημάτων σε 8 (από 16) συμπεριλαμβανομένης και της ερευνητικής εργασίας, ενώ ο συνολικός αριθμός των ωρών διδασκαλίας μειώνεται σε 32 (από 34).

Η Β΄Λυκείου θα έχει 2 κατευθύνσεις: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Ο αριθμός των μαθημάτων μειώνεται από 17 σε 12, με ελάττωση και εδώ του συνολικού αριθμού ωρών διδασκαλίας σε 33.

Στην Γ΄ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις ανάλογα με τη σχολή επιλογής του μαθητή, ενώ ο αριθμός των μαθημάτων μειώνεται από 16 σε 10.

Λόγω προγραμμάτων εμβάθυνσης σε βασικά μαθήματα επιλογής (όπως πχ Μαθηματικά για την Τεχνολογική Κατεύθυνση ή Αρχαία Ελληνικά για την Κλασσική Κατεύθυνση) οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται από 31 σε 35, πάντα μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Υποχρεωτικό παραμένει το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α’ και Β’ Λυκείου και μάθημα επιλογής στη Γ΄ Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: