31.3.11

Ψωµοτύρι ...


ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ µε µικρό αλλά και µε µεγάλο «π». Τα µεγάλα έχουν, παραδείγµατος χάριν, να κάνουν µε τα εξωτερικά ή τα δηµοσιονοµικά. Ταµικρά µε όλα εκείνα τα θέµατα που συνοψίζονται στη λέξη «καθηµερινότητα». Η ΛΕΞΗ «καθηµερινότητα» ήταν ψωµοτύρι της ελληνικής πολιτικής µεταξύ 2001 και 2003. Φαντάζει ειρωνικό σήµερα αλλά... η Ελλάδα είχε – ή πίστευε ότι είχε – κερδίσει τα µεγάλα. Είχαµε, κόντρα στα απαισιόδοξα προγνωστικά όλων αυτών που µας πυροβολούν σήµερα, µπει στην ΟΝΕ. Το Νοµισµατοκοπείο του Χολαργού –που πέρσι κυκλοφορούσαν φήµες ότι τύπωνενύχτα δραχµές – είχε πάρει τα καλούπια τωνκερµάτων και τα υποδείγµατα των χαρτονοµισµάτων του ευρώ. Ακόµη περισσότερο: χάρη στην εντυπωσιακή στροφή του 1999, η Αθήνα είχε για πρώτη φορά βρειµια ισορροπία µε τηνΑγκυρα, σε φόντο ευρωπαϊκό. Κατά εκπληκτικό τρόπο, η διεύρυνση της Ε.Ε., στην τελετή που έγινεστην αρχαία Αγορά, περιλάµβανε και την Κύπρο.

ΟΛΑ Ε∆ΕΙΧΝΑΝ ανέφελα, αλλά η κυβέρνηση Σηµίτη αισθανόταν ότι η καθηµερινή πραγµατικότητα των πολιτών ήταν γεµάτη προβλήµατα. Γραφειοκρατία, παρωχηµένο ασφαλιστικό σύστηµα, τριτοκοσµικά νοσοκοµεία και, βέβαια, η ακρίβεια. Μαζί µε τη φθορά από τη µακροχρόνια παραµονή στην εξουσία, η «καθηµερινότητα» ήταν η χαµένη µάχη που κόστισε στο ΠΑΣΟΚ τις εκλογές του 2004. ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ της χρεοκοπίας – ή, τέλος πάντων, τώρα που τα ζούµε όλα από τηνανάποδη – η ενασχόληση µε την καθηµερινότητα φαίνεται πολυτέλεια. Τι απαιτήσεις να έχουν οι πολίτες, όταν τα οικονοµικά των νοικοκυριών δεν βγαίνουν στο τέλος του µήνα; Κόντρα στη λογική αυτή, η Μιλένα Αποστολάκη παρουσίασε χθες το νοµοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αδέσποτα ζώα! Αξιοσηµείωτο είναι ότι εισηγήθηκε τον νόµο στο Υπουργικό Συµβούλιο ενώ είναι υφυπουργός.

ΤΑ Α∆ΕΣΠΟΤΑ ως θεµατική της καθηµερινότητας µάς επαναφέρουν στην περίοδο του 2003.Και τότε ήταν το Σύνταγµα γεµάτο σκυλιά. Αλλά ενόψει των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004 βρέθηκαν λύσεις για να τα περιθάλψουν και να τα περιµαζέψουν. Τον τελευταίο καιρό έχουν όµως αρχίσει να επανεµφανίζονται και να πολλαπλασιάζονται. Αποτελούν στοιχείο της τριτοκοσµικής παρακµής του κέντρου της Αθήνας, µαζί πλέον µε τα κλειστά µαγαζιά και τους εξαθλιωµένους λαθροµετανάστες.

Η ΜΙΛΕΝΑ είπε στο Υπουργικό ότι «ανοίγουµε µια παρένθεση στην κρίση για να ασχοληθούµε µε κάτι που είναι θέµα πολιτισµού». Ακούστηκαν παρεµβάσεις των Ανδρέα Λοβέρδου, Αννας ∆ιαµαντοπούλου, ΜαριλίζαςΞενογιαννακοπούλου και Χρήστου Παπουτσήπου δεν καταλάβαινε γιατί, πέρανόλων των άλλων, πρέπει ναµοιραστεί η Αστυνοµία και την ευθύνη για τααδέσποτα. Ωστόσο, µεγαλύτερη ήταν η δυσκολία µε την κοινωνία πολιτών αφούοι φιλοζωικές οργανώσεις είναι διχασµένες.

ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ περνούν σκυλίσια ζωή στη φάση του Μνηµονίου, η Αποστολάκη ανήκει σε µιαγενιά που δεν βλέπει τον δρόµο να τελειώνει µπροστά της।
AΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: