9.3.11

Γεωγραφία...


ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΕΛΙΚΑ, πού βρίσκεται το Καστελλόριζο; Στο Αιγαίο – ή µήπως στη Μεσόγειο, όπως ισχυρίζεται ο Αχµέτ Νταβούτογλου. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέφθασε χθες στην Αθήνα µε το γνωστό µετα-οθωµανικό µειδίαµα να διαγράφεται στο πρόσωπό του.

ΠΕΙΤΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ για τον Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο, η... ελληνοτουρκική δυναµική είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα – για να µην πούµε ότι είναι σε ενδιαφέρουσα κατάσταση – όταν είναι εκείνος στα πράγµατα, ως υπουργός Εξωτερικών ή Πρωθυπουργός. Θα µπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι χρειάστηκε ναπεράσουν δώδεκα χρόνια από το ζεϊµπέκικο µε τον Τζεµ για να φθάσουµε στην οµιλία στο Ερζερούµ, όταν οι Τούρκοι άκουσαν χύµα και τσουβαλάτα από τον Παπανδρέου τις ελληνικές θέσεις. Στο µεταξύ, η Τουρκία έγινε υποψήφιο µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, µόνο που κόλλησε για πάντα στον προθάλαµο. Και η Κύπροςµπήκε στην Ευρώπη, αλλά η µισή παραµένει υπό τουρκική κατοχή. Ηµιτελείς κινήσεις δηλαδή.

ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΟ ιντερµέδιο παγωµένο, Αθήνα και Αγκυρα βρίσκονται ηµία απέναντι στην άλλη σε ένα διαφορετικό τοπίο. Στο υπέδαφος κυριαρχεί το ενεργειακό. Κολυµπούσαµε κάθε καλοκαίριπάνω από τόσο πλούσια κοιτάσµατααερίου και δεν το ξέραµε; Στην επιφάνεια δεσπόζουν οι καπνοί που έρχονται από τη Μέση Ανατολή. Ως υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, ο Νταβούτογλου έστρεψε την τουρκική διπλωµατία προς Ανατολάς. Στα εξωτερικά, οι µεγάλες κινήσεις που στηρίζονται σε γεωπολιτικές θεωρίες πάντα αρέσουν. Ωστόσο, συνέβησαν δύο πράγµατα που ουδείς περίµενε. Πρώτον, το status quo µιας εικοσαετίας κατέρρευσε µέσα σε είκοσι µέρες στις αρχές του 2011. Με την Αίγυπτο σεµετάβαση, τη Λιβύη σε εµφύλιο και τον στρατό να ανοίγει πυρ κατά των διαδηλωτών στα Εµιράτα, ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση και πού ακριβώς πάµε. ∆εύτερον, η ευρωκεντρική, για µία τριακονταετία, Ελλάδα στράφηκε κι αυτή ανατολικά. Ο Παπανδρέου έγραψε ιστορία, προσεγγίζοντας το Ισραήλ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση – διά του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παµπούκη – προσπαθεί να φέρει τους Καταριανούς να επενδύσουν.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ, τα ελληνοτουρκικά έχουν πάει από τις κανονιοφόρους στα ενεργειακά. Το πεδίο είναι πλέον οικονοµικό και πάλι όµως µε τρόπο αναπάντεχο. Αυτοί είναι στο G-20 κι εµείς στο ∆ΝΤ. Ολα αυτά εξηγούν το γεωγραφικό κουίζ για το Καστελλόριζο. Αν βρίσκεται στο Αιγαίο και έχει αποκλειστική οικονοµική ζώνη, τότε η Τουρκία στριµώχνεται πολύ στα ενεργειακά σε εκείνη την πλευρά.Εξ ου και η κυβέρνηση χειρίζεται το θέµα προσεκτικά και ο Αντώνης Σαµαράς το µπουµπούνισε στη Βουλή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (προσωρινό): ποτέ τα ελληνοτουρκικά δεν είχαν τόσο ενδιαφέρον. Το ερώτηµα είναι αν θα έχουν κάποιο αποτέλεσµα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: