5.8.21

Καρτέλ καταγγέλλει η Jumbo του Βακάκη...


Μια ιδιότυπη «επίθεση» επεφύλασσε ο όμιλος Jumbo του Απόστολου Βακάκη εναντίον της Επιτροπής Ανταγωνισμού και εμμέσως της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων που εποπτεύουν την αγορά, με... χθεσινή ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα επταμήνου, που μάλλον αποτελούν το πρόσχημα. Ο όμιλος καταγγέλλει καρτέλ στον κλάδο του logistics και καταλογίζει αδράνεια στις εποπτεύουσες κρατικές αρχές.

Οι διατυπώσεις της ανακοίνωσης είναι χαρακτηριστικές: «Η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με βίαιο τρόπο ανατρέποντας ισορροπίες ετών. Οι νεότερες εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το μεταφορικό κόστος δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία. Η κατάσταση αντί να σταθεροποιείται και σταδιακά να επανέρχεται σε βιώσιμα επίπεδα, χειροτερεύει.

Η αγορά ταλαιπωρείται από αθέμιτες πρακτικές και συμπράξεις μεταξύ των εταιρειών logistics που διαχειρίζονται την διαθεσιμότητα των containers που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των εμπορευμάτων. Ουδείς κρατικός παράγοντας διεθνώς και καμία επιτροπή ανταγωνισμού δεν επιχειρεί ουσιαστική παρέμβαση για να σπάσει το άτυπο καρτέλ.

Πρώτο αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι τα -εκτός λογικής- ναύλα στις μεταφορές που διατηρούνται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις που δεν πείθουν κανέναν πλην των αφελών. Τέλος ο συνδυασμός της διαταραγμένης τροφοδοτικής αλυσίδας και της ταχύτατης διάδοσης του ιού Covid-19 με τη μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί ένα περιβάλλον, όπου μετά βεβαιότητας καθιστά το 2021 μία ακόμα χαμένη χρονιά όσον αφορά την κερδοφορία πάντα συγκρινόμενη με το 2019».

Αύξηση πωλήσεων

Παρά τις ηχηρές καταγγελίες για καρτέλ στην αγορά logistics και στους διαχειριστές των κοντέινερ, που είναι ένα ερώτημα αν έχει ως αποδέκτη εκτός από την εγχώρια Επιτροπή Ανταγωνισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης, την κινεζική Cosco που διαχειρίζεται τον βασικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της χώρας με προέλευση κυρίως από την Κίνα, αλλά και το εγχώριο, κραταιό διεθνώς εφοπλιστικό λόμπι, ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 10% στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου σε σχέση με πέρσι. Για τον Ιούλιο μάλιστα αναφέρει επιπλέον αύξηση 0,7% «παρά την εμφανή έλλειψη πλήρους γκάμας προϊόντων».

Οπως αναφέρει η Jumbo τον Ιούλιο συνέχισαν να λειτουργούν όλα τα φυσικά καταστήματα του ομίλου στην Ελλάδα, «ωστόσο, ο ελεγχόμενος περιορισμός των εξαγωγών εμπορευμάτων της εταιρείας προς τις 6 χώρες που ο Ομιλος έχει παρουσία (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), οδήγησε τις καθαρές πωλήσεις σε μικρή μείωση -0,7% περίπου, σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο του 2020.

Η ανακοίνωση της Jumbo κάνει επίσης απολογισμό της λειτουργίας της σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Αλλά η κατακλείδα της επιμένει να προειδοποιεί για μια κακή έκβαση και το 2022. «Εφόσον δεν υπάρξει θεαματική μεταβολή της παρούσας κατάστασης, δυστυχώς είναι πολύ πιθανό και το 2022 νομοτελειακά να αποτελέσει μια εξίσου χαμένη χρονιά με όρους 2019», αναφέρει το ασυνήθιστο μανιφέστο του ομίλου που υπόσχεται ότι «παρ’ όλα αυτά, στο ταραγμένο, εξαιρετικά περίπλοκο, αδιαφανές και ασταθές περιβάλλον, χωρίς την προοπτική ανάπτυξης της κερδοφορίας», να δουλέψει ακατάπαυστα ώστε «να μην αλλοιώσει τον χαρακτήρα και τις αρχές της». Φυσικά, υπόσχεται επίσης και μέρισμα στους μετόχους της...

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: