7.9.20

Η «ατομική ευθύνη» του τηλεθεατή...


Το πρώτο λάθος που κάνουν οι τηλεθεατές θεαμάτων τύπου ριάλιτι και big Brother είναι ότι νομίζουν πως ό,τι βλέπουν είναι... αληθινό. Ότι αυτού του τύπου τα θεάματα είναι «ψυχαγωγικά» και δεν ανήκουν στην κατηγορία των «ενημερωτικών» προγραμμάτων και των ειδήσεων που μπορούν να τους ξεγελάσουν με φέικ νιους και παραπληροφόρηση.

 Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρόκειται για κυριολεκτικά στημένα θεάματα που στηρίζονται στην επιλογή των λεγόμενων «παιχτών». 

 Η παραγωγή επιλέγει ως «παίχτες» αδίστακτες έως και προβληματικές προσωπικότητες, άτομα που είναι διατεθειμένα να προσφέρουν άφθονο θέαμα στο κοινό, με το να κλάψουν εύκολα, να παρεξηγηθούν εύκολα, να αποκαλυφθούν εύκολα, να κάνουν δηλαδή τα πάντα προκειμένου, αυτά μεν να πετύχουν μια γρήγορη και εύκολη αναγνώριση και το δε το κανάλι υψηλά νούμερα τηλεθέασης. 

Η παραγωγή δηλαδή επιλέγει «νούμερα» για να φέρει νούμερα. Το δεύτερο μεγάλο λάθος που το κάνουν ακόμα και «ειδικοί», δημοσιογράφοι, πολιτικοί και κόμματα κυρίως της αριστεράς, είναι πως θεωρούν ότι η φθορά στις συνειδήσεις των τηλεθεατών επέρχεται κυρίως από τα ενημερωτικά προγράμματα και τις ειδήσεις και όχι από την «ψυχαγωγία» την οποία και υποτιμούν.

 Όμως η φθορά στις συνειδήσεις γίνεται κυρίως από το «ψυχαγωγικό» πρόγραμμα διότι δια μέσου αυτού προετοιμάζονται και χειραγωγούνται οι τηλεθεατές ώστε να καταπιούν κάθε παραπληροφόρηση και προπαγάνδα. Διότι η λεγόμενη «ψυχαγωγία» είναι κυρίως αυτή που ποιεί ήθος και τρόπους ζωής. 

Που ποιεί εκείνο το κατάλληλο ήθος που θα κάνει δεκτή κάθε παραπληροφόρηση και προπαγάνδα της «ενημέρωσης» και στη συνέχεια όλα μαζί θα εκφραστούν και στην κάλπη. Όπως για παράδειγμα το ήθος που ποιεί το συγκεκριμένο ριάλιτι μετατρέποντας τους τηλεθεατές του σε δοχεία απορριμμάτων έτοιμους να καταπιούν τα πάντα.

 Βεβαίως η τηλεόραση δεν είναι καθρέφτης της κοινωνίας, όπως βολεύει μερικούς να λένε. Δεν φταίει η κακούργα κοινωνία ούτε και η κουλτούρα των όντως θλιβερών «παιχτών». Φταίει η κουλτούρα εκείνων που επιλέγουν και κατασκευάζουν τέτοια θεάματα, που δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να «πουλήσουν» ακόμα και σκουπίδια. 

 Φταίει η κουλτούρα του καναλιού και της παραγωγής, φταίει το εγκεφαλικά νεκρό ΕΣΡ, αλλά φταίει και ο «Χατζηπετρής». Η περιβόητη «ατομική ευθύνη» δεν είναι μία υπόθεση αλά καρτ αναλόγως τις θελήσεις μιας κυβέρνησης. 

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το συγκεκριμένο κανάλι το παρακολουθούν με ενθουσιασμό και πολλοί «άριστοι» τηλεθεατές και θεωρείται ως το κανάλι των «αρίστων». 

Αλήθεια, μήπως και αυτοί πρέπει να κοιτάξουν και το δικό τους ήθος, που εν τέλει νομιμοποιεί το κανάλι τους να μετατρέπει σε «ψυχαγωγία» τον εμετό των «παιχτών» του;... 

Τάκης Ψαρίδης

 Πηγή:anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: