30.9.20

«Κορόνα - γράμματα» για τον κορονοϊό...


«Τον Νοέμβριο θα έχουμε γύρω στα 800 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά, εάν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα», προειδοποιεί ο καθηγητής χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μάλιστα εάν δεν ληφθούν μέτρα και εξαιτίας του γεγονότος ότι... λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας θα βρισκόμαστε όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους, τα κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο! 

Αυτό που συστήνει ο κ Σαρηγιάννης είναι τη λήψη άμεσων μέτρων μέσα στον Οκτώβριο, πριν η κατάσταση ξεφύγει τελείως. Στα μέτρα που προτείνει εκτός από την τηλεργασία, η οποία κατά τη γνώμη του πρέπει να αυξηθεί περισσότερο, είναι η δημιουργία τάξεων με 15 παιδιά και η ανεύρεση περισσότερων χώρων, ώστε αυτό να είναι εφικτό. 
«Υπάρχουν χώροι που μπορούν να διατεθούν για τον λόγο αυτό. Θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη», εξηγεί. 

Τι δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης 

Σε καλή ωστόσο κατάσταση από την πλευρά των κρουσμάτων του κορονοϊού, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη γεγονός που αποτυπώνεται στα λύματά της. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα επίπεδα του ιου είναι χαμηλά. Εδώ και καιρό ένα από τα εργαλεία παρακολούθησης της πορείας της πανδημίας είναι και τα λύματα, τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών επιστημόνων

 Η νέα μέθοδος επιδημιολογίας λυμάτων, με την οποία μπορεί κανείς να εντοπίσει τα προσληφθέντα από τον κορονοϊό άτομα, αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας και Μοριακής Βιολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τα Κεντρικά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ. Στη Θεσσαλονίκη το εργαλείο ανίχνευσης του κορονοϊού στα λύματα αναπτύχθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

 Η ανάλυση των λυμάτων θεωρείται από τους επιστήμονες αποτελεσματική μέθοδος παρακολούθησης της νόσου Covid 19. Η μεθοδολογία αυτή έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο κλειστών δομών, ενώ τα λύματα των ξενοδοχείων βοηθούν στην παρακολούθηση της διασποράς και στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων... 

Στελλίνα Μαργαριτίδου 
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: