30.9.20

Επιλεκτική αμνησία!...


Aντιμέτωπη με μια κατάσταση στην οποία επένδυσε πολιτικά και τώρα αρνείται να πληρώσει το τίμημα φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τον τραγέλαφο με την απάλειψη της λέξης «ιστορική» στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών τη Δευτέρα, φέρεται επιπλέον να... «έκρυψε» αρχικά και το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, βρέθηκαν τρία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, τα οποία έφτασαν στην πόλη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος του Ζόραν Ζάεφ.

Ο ερχομός και η συμμετοχή τους σε συνάντηση, που έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ έγιναν γνωστά από ένα δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Εκεί, ανάμεσα στις πληροφορίες για τη συνάντηση αναφερόταν ότι συμμετείχαν «οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Liupko Nikolovski και Fatmit Bitikji και ο υπουργός Οικονομικών Kreshnik Betekshi, η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία Kate Marie Byrnes κ.ά.» (Σημ. «Εφ.Συν.»: Ολα τα ονόματα των υπουργών της Βόρειας Μακεδονίας είναι γραμμένα λάθος στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Βλέπε σχετικό παρασκήνιο στη σελ. 6).

Βέβαια, για να το αντιληφθεί κάποιος αυτό, θα έπρεπε να διαβάσει ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου, καθώς καμία άλλη προγενέστερη επίσημη ενημέρωση δεν είχε δοθεί από την κυβέρνηση. 

Ως δικαιολογία σ’ αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί το γεγονός ότι η εκδήλωση οργανώθηκε από την αμερικανική πλευρά, σε κάθε περίπτωση όμως, αποτελεί είδηση για το πολιτικό και δη το κυβερνητικό ρεπορτάζ ότι τρία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν σε συναντήσεις με υπουργούς. Ειδικά την ώρα που η Ν.Δ. εμφανίζεται κάτι παραπάνω από μουδιασμένη στο θέμα των συμφωνιών με τη γειτονική χώρα.

Η συνάντηση είχε αντικείμενο την πορεία των πέντε μεγάλων διακρατικών ενεργειακών έργων, τους αγωγούς φυσικού αερίου TAP, IGB και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, το FSRU Αλεξανδρούπολης και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, στους οποίους στηρίζεται το σχέδιο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ κ.ά. Από τους Αμερικανούς, πλην του Μάικ Πομπέο που μίλησε στην εκδήλωση, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, και o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Φίλιπ Ρίκερ.

Οπως προείπαμε, έλαβε χώρα στο νέο κτίριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, που βρίσκεται στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, έξω από την πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι προσκλήσεις των συμμετεχόντων ήταν ευθύνη των Αμερικανών διοργανωτών, ενώ από τα μέσα ενημέρωσης επιτράπηκε η είσοδος μόνο στους δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της ΕΡΤ.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δύο μέρες τώρα έχει πάρει μονότερμα την κυβέρνηση στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε τόσο στην παρουσία των κυβερνητικών στελεχών της γειτονικής χώρας όσο και στις αντιδράσεις εντός της Ν.Δ. για την υπόθεση με την απαλοιφή της λέξης «ιστορική».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αναγνώρισε χθες ως “ιστορική” τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η άρον-άρον απόσυρση του όρου “ιστορική” επιβεβαιώνει το μέγεθος της εξαπάτησης. Από το πρωί (σ.σ. χθες), οι βουλευτές της Ν.Δ. προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο κ. Πλεύρης ζητάει ευθύνες, ενώ για την κα Μπακογιάννη η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Οταν καταλήξουν, ας μας απαντήσουν και στα εξής: είναι αλήθεια ότι χθες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το μισό υπουργικό Συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας; Με ποιους συναντήθηκαν και γιατί κρατήθηκαν μυστικές οι συναντήσεις;», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν εναγωνίως τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τις τρεις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, θεωρώντας ότι εκεί θα «πέσουν οι μάσκες» και ότι ο κόσμος θα διαπιστώσει ποιοι ήταν εκείνοι που καλλιέργησαν τον διχασμό στην κοινωνία με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο τραπέζι της Κουμουνδούρου έχει πέσει έως και η ιδέα ο ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την εν λόγω ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, προκειμένου να στριμώξει για τα καλά την κυβέρνηση που θα κληθεί να μετρήσει τις δυνάμεις και την ενότητά της σε αυτή τη συγκυρία...

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: