21.9.20

Το χειρότερο σενάριο...


Το σκηνικό μιας μετεκλογικής κρίσης στις ΗΠΑ έχει στηθεί, με τον Τραμπ να έχει δηλώσει δημόσια ότι... η επιστολική ψήφος είναι πιθανόν να γίνει εργαλείο νόθευσης του αποτελέσματος των εκλογών της πρώτης Τρίτης του Νοεμβρίου. 

 Η επιστολική ψήφος θα καταγράψει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά λόγω της πανδημίας σε σχέση με το παρελθόν. 

 Ακόμα και αν διατηρήσει ο Μπάιντεν άνετο προβάδισμα σε ποσοστό ψήφων, δεν μπορούν να αποκλειστούν οριακά αποτελέσματα από τις κάλπες σε Πολιτείες-κλειδιά για τη διασφάλιση πλειοψηφίας στο σώμα των εκλεκτόρων.

 Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να περιγραφεί το σκηνικό της επόμενης μέρας στις Πολιτείες με οριακό αποτέλεσμα που θα δώσει προβάδισμα στον Μπάιντεν όταν καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι. 

 Ο Τραμπ που έριξε σαν πυροτέχνημα -για να αναδιπλωθεί αμέσως- την αναβολή των εκλογών για μετά τη λήξη της πανδημίας θα αμφισβητήσει κάθε προβάδισμα του Μπάιντεν που θα οφείλεται στην επιστολική ψήφο.

 Πριν από είκοσι χρόνια, το 2000, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και απερχόμενος αντιπρόεδρος Αλ Γκορ είχε αμφισβητήσει το οριακό υπέρ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Τζορτζ Μπους υιού, εκλογικό αποτέλεσμα στην Πολιτεία της Φλόριντα ζητώντας επί ένα μήνα ανακαταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. 

 Τελικά υποχώρησε μη θέλοντας να χρεωθεί μια χωρίς προηγούμενο πολιτική και θεσμική κρίση. Την αμφισβήτηση της επιστολικής ψήφου πρότειναν, τον Νοέμβριο του 1960, οι συνεργάτες του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ρίτσαρντ Νίξον, καθώς το προβάδισμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζον Κένεντι, ήταν οριακό.

 Οι αναστολές που απέτρεψαν τον Νίξον να αμφισβητήσει τη νίκη του Κένεντι και που σαράντα χρόνια αργότερα οδήγησαν τον Γκορ να καταθέσει τα όπλα, δεν αναμένεται να συγκρατήσουν μετεκλογικά τον Τραμπ. 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι μια μετεκλογική πολιτική κρίση στις ΗΠΑ εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας σκιάζει τον διεθνή ορίζοντα ως ενδεχόμενη αποσταθεροποιητική μεταβλητή με απρόβλεπτες παρενέργειες...

 Γιώργος Καπόπουλος 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: