20.9.20

Τι γίνεται όταν συναντιούνται οι Έλληνες πρωθυπουργοί με τον Ερντογάν...


Μια αναδρομή στις κυριότερες συναντήσεις κορυφής του Κώστα Σημίτη, του Κώστα Καραμανλή, του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη με του Τούρκο πρόεδρο...
Ενώ οι πολιτικοί «οιωνοί» θέλουν να βρίσκεται «στα σκαριά» μια ακόμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αξία να γίνει μια μικρή αναδρομή στην «προϊστορία» των συναντήσεων του τούρκου προέδρου με τους έλληνες πρωθυπουργούς των τελευταίων 18 χρόνων. 

 Αν και οι συναντήσεις αυτές έγιναν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και με τον Ερντογάν να έχει διαφορετική κάθε φορά προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Συνδέονταν πάντα με τη ευχή για άμεση ομαλοποίηση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και συνήθως συνέπιπταν με την έναρξη μίας περόδου ύφεσης στην ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Έστω κι αν αυτή κρατούσε για λίγο. Να θυμίσουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο «τιμόνι» της τουρκικής κυβέρνησης -είτε ως πρωθυπουργός, είτε ως πρόεδρος του γειτονικού κράτους- από το 2003.

Μητσοτάκης- Ερντογάν:

 Οι μονόλογοι του Λονδίνου Η μόνη επίσημη συνάντηση που έχει καταγραφεί ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ερντογάν είναι αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2019 στο Λονδίνο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην βρετανική πρωτεύουσα σε μία δύσκολη συγκυρία. Θυμίζουμε ότι σχετικά πρόσφατη ήταν η δημοσιοποίηση του συμφωνητικού Τουρκίας – Λιβύης που ξεκίνησε έναν κύκλο ελληνοτουρκικών εντάσεων. Όπως περιέγραφαν αυτόπτες μάρτυρες της συνάντησης επρόκειτο για «παράλληλους μονολόγους». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος απλά παρέθεσαν τις απόψεις τους για τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, είναι επιθυμία του, ανεξαρτήτως συνθηκών, ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον ίδιο και τον Ερντογάν να είναι πάντα ανοιχτός. Μάλιστα, έχει σχολιάσει ότι πρέπει τουλάχιστον οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ τους, να μην αποτελούν «μεγάλο θέμα» στα μέσα ενημέρωσης.

 Τσίπρας – Ερντογάν: 
 Ο Αλέξης Τσίπρας, μόνον διστακτικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προς τις επαφές του με τον Ερντογάν, αφού επισκέφθηκε την Τουρκία για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά κυρίως επί της πρωθυπουργίας του έγινε επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκέμβριου του 2017. 
Σε μία περίοδο που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πλέον εγκαινιάσει την νέα ρητορική του που ισχύει μέχρι σήμερα: Δηλαδή την αμφισβήτηση του συνόλου των συνθηκών που διέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ρετζέπ Ερντογάν, θα χαρακτηριστεί – αν μη τι άλλο – από ειλικρίνεια. Ο Τουρκος πρόεδρος θα αναπτύξει το σύνολο των θέσεων του, που εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητούν την συνθήκη της Λωζάννης. Θα λάβει την αντίστοιχη απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος θα επισημάνει ότι η συνθήκη αυτή αποτελεί αναμφισβήτητο δεδομένο και «θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας». 

Μάλιστα, ο Ερντογάν θα έχει έντονη δημόσια συζήτηση για το ίδιο θέμα με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η κυβέρνηση θα αποτιμήσει ως θετικό το ότι καταγράφθηκαν οι διαφωνίες στο πλαίσιο ενός πολιτισμένου διαλόγου. Η Νέα Δημοκρατία όμως ως αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι επικριτική γιατί δόθηκε μια τέτοια ευκαιρία στον Ερντογάν. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και πρόσφατα, όταν στην συζήτηση που έγινε στην Βουλή στις 24 Αυγούστου για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για την στάση της τότε. 

Όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας «όταν ερχόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν έβγαιναν στελέχη σας και έλεγαν ότι εμπιστεύεστε τον Ερντογάν περισσότερο από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό. Αυτά λέγατε εσείς». Στις 5 Φεβρουαρίου του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας θα ανταποδώσει την επίσημη επίσκεψη, πηγαίνοντας στην Τουρκία. Στόχος του όπως επισήμανε τότε σε ανάρτησή του ήταν «να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής». Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής ο Αλέξης Τσίπρας πήγε και στην Αγία Σοφία σχολιάζοντας πως «καμία μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της».

 Σαμαράς – Ερντογάν:

  Αν και ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται σήμερα πολέμιος της προοπτικής έναρξης ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Ρετζέπ Ερντογάν ως πρωθυπουργός. Η σημαντικότερη από αυτές έγινε στις 4 Μαρτίου του 2013 στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή παρότι υπογράφθηκαν δύο οικονομικές συμφωνίες και τονίστηκε κι από τις δύο πλευρές η ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος όσον αφορά τις ελληντουρκικές διαφορές στα εθνικά θέματα. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ρετζέπ Ερντογάν απλά τόνισαν την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων. 

Παρόλα αυτά δεν έλειψαν οι ευχές για την καλύτερη σχέση και συνεννόηση των Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, αμφότεροι επισήμαναν ότι συναντήσεις τέτοιου είδους πρέπει να γίνονται πιο συχνά. «Επιθυμία μας είναι οι συναντήσεις να γίνονται πιο συχνά. Στόχος είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η βελτίωση των σχέσεων χωρίς μεγάλα λόγια, με πράξεις και σταθερά βήματα είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Ρετζέπ Ερντογάν είχε πει πως η Τουρκία θα επιδιώξει τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών με την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το 2010 είχαμε πέντε δισεκ. εμπορικές συναλλαγές, το ισοζύγιο είναι εις βάρος της Τουρκίας, έχουμε καταφέρει να τις ανεβάσουμε στα 6,5 δισεκατομμύρια και έχουμε στόχο να τις διπλασιάσουμε». 

 Μια ακόμη συνάντηση είχε γίνει ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ρετζέπ Ερντογάν στην Ντόχα του Κατάρ στις 29 Ιανουαρίου του 2013 η οποία προέκυψε μάλλον αιφνιδιαστικά μια και Σαμαράς και Ερντογάν βρέθηκαν να μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο έχοντας επισκεφθεί την Ντόχα για άλλη διεθνή υποχρέωση. Τις συνομιλίες τους απασχόλησε η κατάσταση στην Θράκη και η νομοθεσία για τους Ιμάμηδες. Με τον Ερντογάν αναβαθμισμένο σε Πρόεδρο της Τουρκίας ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε και στο Νιούπορτ της Ουαλίας, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε. Για μία ακόμη φορά καταγράφηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών για τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές διαφορές... 

 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: