20.9.20

Εμπόδια, αδιέξοδα και «εκβιασμοί»...


...στο δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης...
 

 Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζουν να διαφωνούν για το εάν πρέπει ή όχι να... αυξηθεί το ποσό του επταετούς προϋπολογισμού της Ένωσης, περιπλέκοντας τις προσπάθειες να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και για το Ταμείο Ανάκαμψης, που υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τις οικονομίες να σταθούν πάλι στα πόδια τους εν μέσω της πανδημίας.

 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις χώρες-μέλη, και το Κοινοβούλιο διαπραγματεύονται ενάντια στον χρόνο για να καταλήξουν στις λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό 2021-2027, για το πρόγραμμα Next Generation EU, δηλαδή το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ για την έξοδο από την κρίση που προκάλεσε ο Covid-19. Ετσι, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ -που προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο της Ε.Ε.- συναντώνται πάλι αύριο για να βρουν το φως στο τούνελ.

 Οι διαφωνίες 

 Από τα βασικά σημεία διαφωνίας είναι οι πρόσθετες δαπάνες που ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο να ενταχθούν σε 15 τομείς του προϋπολογισμού, σε 15 προγράμματα όπως μεταξύ άλλων τα: InvestEU, Erasmus+, Child Guarantee, Just Transition Fund, Digital Europe. 

 Το Συμβούλιο όμως πιστεύει ότι το περιθώριο ελιγμών είναι «πολύ περιορισμένο», είπε αξιωματούχος στο Euractiv και θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό, συνολικά δηλαδή 1,8 τρισ. ευρώ είναι ένα εξαιρετικά ψηλό ποσό ικανό να στηρίξει την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Έπειτα, για να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να βρεθούν άλλα 110 δισ. ευρώ.
 Η διαπραγματευτική ομάδα των ευρωβουλευτών κατηγορεί τη γερμανική προεδρία, επειδή «δεν καταθέτει βιώσιμη ή πιο λεπτομερή πρόταση στο τραπέζι» για να γεφυρωθούν οι διαφορές και από την άλλη πλευρά επιμένει να θεωρεί «πακέτο» τη συμφωνία για το Ταμείο και τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί χωρίς λόγο η έγκριση των κονδυλίων που τόσο πολύ χρειάζονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες. 

 Όπως αναφέρει στο Euractiv αξιωματούχος που γνωρίζει τα των διαπραγματεύσεων «ο Γερμανός πρεσβευτής έκανε σαφές στη διάρκεια των συζητήσεων ότι όποιος αποπειραθεί να καθυστερήσει τον προϋπολογισμό, θα καθυστερήσει και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Ο προϋπολογισμός και το Ταμείο, είπε, είναι ένα αχώριστο πακέτο». Μια άλλη διαφωνία που ξεχωρίζει είναι το κρίσιμο θέμα του «κράτους δικαίου». 

Το Ευρωκοινοβούλιο εξακολουθεί να επιμένει ότι για να εκταμιευτούν τα κονδύλια θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αρχή του κράτους δικαίου και ζητάει να γίνει πιο αυστηρή η σχετική διατύπωση από το Συμβούλιο Κορυφής.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δυο πλευρές δεν έχουν αρχίσει να εξετάζουν εις βάθος το θέμα, δεδομένου ότι το Συμβούλιο δεν έχει πάρει θέση ακόμα. 

Και εκτός αυτού, πάνω από τους 26 κρέμεται η απειλή της Ουγγαρίας ότι εάν γίνουν πιο αυστηροί οι όροι, θα μπλοκάρει τη σχετική ψηφοφορία στο εθνικό της κοινοβούλιο, μπλοκάροντας ταυτόχρονα την έγκριση εν γένει προϋπολογισμού και Ταμείου... 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: