28.9.20

Στις καλένδες οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας...














...στο στόχαστρο η Λευκωσία για το βέτο στη Λευκορωσία...
Επιμένει να προειδοποιεί η Άγκυρα πως εάν τεθεί θέμα κυρώσεων δεν θα συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές! Αποφεύγει η Αθήνα να δηλώσει πως θα κρατήσει κοινή στάση με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα της Λευκορωσίας


Και... ξαφνικά οι συζητήσεις για κυρώσεις στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή σταμάτησαν, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των «Παιχνιδιών Εξουσίας» πως η Άγκυρα απειλεί πως εάν υπάρξουν κυρώσεις δεν θα συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα! 

Για αυτό, άλλωστε, δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών, κάτι που δεν θα συμβεί εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει εγγυήσεις ότι δεν θα λάβει αποφάσεις εναντίον της χώρας του η ΕΕ, αλλά, αντιθέτως θα υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η επιστολή που έχει αποστείλει προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, πλην Ελλάδας και Τουρκίας(!) και με την οποία θέτει πέντε όρους προς τους Ευρωπαίους. Οι διερευνητικές είτε θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής εφόσον δεν αποφασιστούν  σε αυτή κυρώσεις κατά της Άγκυρας, είτε θα ανακοινωθεί η ημερομηνία πριν την Πέμπτη, εφόσον επιτευχθεί στο παρασκήνιο συμφωνία που ικανοποιεί τον Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, διαφορετικά η επικοινωνία αυτή θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά.

Οι πιέσεις των ισχυρών της ΕΕ, αλλά και της Ουάσιγκτον, στρέφονται τώρα προς τη Λευκωσία για να μην επιμείνει στο βέτο για τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία εφόσον δεν επιβληθούν κυρώσεις προς την Τουρκία. Οι πιέσεις είναι μάλιστα ασφυκτικές και πολλοί ήδη στοιχηματίζουν πως στο τέλος θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να κάνει πίσω, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα τουρκικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εάν η Αθήνα θα στηρίξει τη Λευκωσία στο βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται το πλέον πιθανό.

Βασίλης Σκουρής 

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: