20.9.20

Κινητικότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής...


Κρίσιμη θεωρείται η ερχόμενη εβδομάδα με τις διπλωματικές διεργασίες στο παρασκήνιο και το προσκήνιο να κορυφώνονται ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Οι ευρω-τουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα... απασχολήσουν του ευρωπαίους ηγέτης με την Αθήνα να επιθυμεί να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, οι κινήσεις στην σκακιέρα της διπλωματίας εντείνονται. Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα αναμένεται να καταφθάσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επισκεφθεί τη χώρα μας από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου έχοντας στην ατζέντα του θέματα που αφορούν την ελληνοτουρκική κρίση ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα του Μάικ Πομπέο θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη με τα θέματα στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ να βρίσκονται στο τραπέζι.


Πριν την έλευση του Αμερικανού αξιωματούχου είχε προηγηθεί νέα συνομιλία μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στις διεργασίες για τη θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκίας. Όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακιών Ελλάδας-Τουρκίας με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της προσεχούς εβδομάδας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: