6.8.20

Αγωνία και ακρίβεια πίσω από τις μάσκες...




«Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο»

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Iατρική, υφασμάτινη, χειροποίητη, βιομηχανική, με ή χωρίς σχέδια. Η μάσκα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας ελέω κορονοϊού και...
έπειτα από ένα βραχύ διάλειμμα επιστρέφει στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ συνιστάται η χρήση της και στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Πέρα από τον διάλογο για την αναγκαιότητά της, προβληματισμός επικρατεί στους πολίτες και για το κόστος των μασκών, με αρκετούς να ζητούν τη δωρεάν παροχή τους από το κράτος. Πρόκειται για τα τελευταία επεισόδια στο σίριαλ της μάσκας, για τη χρήση της οποίας έχουμε λάβει κατά καιρούς διάφορα αντιφατικά μηνύματα.




Κατά την τηλεοπτική επανεμφάνισή του την Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα στηρίζουν πλέον τη χρήση της μάσκας, παρ' ότι είχε εκφράσει αμφιβολίες στις αρχές Απριλίου. Χθες, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέτρεψε τους πολίτες να φοράνε μάσκες σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ζητώντας η μάσκα να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας όπως τα κλειδιά, τα γυαλιά και το κινητό μας.



Την περασμένη εβδομάδα, οπότε ξεκίνησε η καθολική εφαρμογή του μέτρου της μάσκας σε κλειστούς χώρους, βρεθήκαμε στη Νέα Ιωνία.

Η αυτοψία της «Εφ.Συν.»

Αυτή τη φορά η «Εφ.Συν.» πραγματοποίησε αυτοψία στη γειτονιά της, δηλαδή την Κολοκοτρώνη και την Ερμού. Oι περισσότεροι πολίτες συμμορφώνονται με το μέτρο και η Δημοτική Αστυνομία προχωρά σε αρκετούς ελέγχους. Αυτό που δεν λείπει είναι τα παράπονα για τις τιμές των μασκών που δείχνουν για άλλη μια φορά να ανεβαίνουν, όπως και για την έλλειψη ευελιξίας από τις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ όταν ένας καταναλωτής δεν διαθέτει μάσκα, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που τη διαθέτουν δωρεάν ή την πουλάνε μεμονωμένα.



Η Μαρία εργάζεται σε κατάστημα με γυναικεία είδη στην Ερμού. Οπως μας πληροφορεί, οι 3 υφασμάτινες μάσκες σε διάφορα χρώματα διατίθενται έναντι 4 ευρώ, χαρακτηρίζονται ευπώλητες και αρκετές είναι οι πελάτισσες που προσπαθούν να τις ταιριάξουν με τα ρούχα τους. Στον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας υπάρχει κάποια κίνηση λόγω εκπτώσεων αλλά όχι από τουρίστες. Σε μερικά μαγαζιά μέχρι και οι πλαστικές κούκλες στη βιτρίνα φοράνε πλέον μάσκες, ένδειξη ότι η μόδα προσαρμόζεται. Στα 3 ευρώ η τιμή για τις υφασμάτινες μάσκες στο κατάστημα του Σταύρου: «Πουλάτε σε Ελληνες ή τουρίστες;» τον ρωτάμε, για να πάρουμε την αποστομωτική απάντηση «γιατί, υπάρχουν τουρίστες;». Πάντως παραδέχεται ότι οι μάσκες συγκαταλέγονται στα best sellers αφού «φεύγουν γρήγορα».

Οι τιμές και οι εκκλήσεις για δωρεάν μάσκες

Πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες που προκαλεί η χρήση μάσκας στο σύνολο των επιχειρήσεων, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας καθημερινά 3-4 ευρώ για μάσκες μίας χρήσης καθώς οι υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούνται υπό όρους και πρέπει να πλένονται και να αποστειρώνονται σχολαστικά.

Διαβάστε ολοκληρο το ρεπορταζ του Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: