6.8.20

Τσίπρας: Κακή συμφωνία με Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία...

Τσίπρας στο iEidiseis: Κακή συμφωνία με Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία - Όχι σε περιορισμένη επήρεια της Κρήτης
Όχι σε περιορισμένη επήρεια της Κρήτης...
«Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε μια οποιαδήποτε συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο Β΄ Μέρος της συνέντευξής του στο iEidiseis.

Στα θέματα της...
εξωτερικής πολιτικής αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας, στο Β΄μέρος της συνέντευξής του που δημοσιεύεται αύριο, στο iEidiseis.

«Μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο θα μπορούσε να δώσει ανέλπιστα όπλα στη Τουρκία σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της απέναντι σε κυριαρχικά μας δικαιώματα, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προσθέτει: «Συνεπώς θα ήταν αυτοκαταστροφικό να αποδεχθούμε περιορισμένη επήρεια της Κρήτης που είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να δεχθούμε την αυθαίρετη θέση που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία, ότι από τον 28ο και πέρα δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση. Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση με την Αίγυπτο λαμβάνοντας υπόψη όλη τη Ρόδο και όχι τη μισή».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει χαρακτηριστικά:

-Ας περάσουμε τώρα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης;


«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του τουρκικού αναθεωρητισμού. Ο Τούρκος Πρόεδρος - αξιοποιώντας τη στήριξη που του προσφέρει ο Πρόεδρος Τραμπ στη Λιβύη και την αδυναμία της ΕΕ στην περιοχή- διεκδικεί με πολύ δυναμικό τρόπο, ρόλο μεσογειακής ναυτικής δύναμης για την Τουρκία και ρόλο ηγέτη του παγκόσμιου Ισλαμιστικού κινήματος για τον εαυτό του. Ακριβώς για αυτό έχω εδώ και καιρό υπογραμμίσει την ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ τις ευθύνες της, να αξιοποιηθεί η Γερμανική Προεδρία και να τεθεί σε νέες βάσεις ο ευρωτουρκικός διάλογος με την απειλή ισχυρών κυρώσεων.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, η νέα αυτή φάση απαιτεί: από τη μία να είμαστε ακόμα πιο αποφασιστικοί στην προάσπιση της κυριαρχίας μας και στην πίεση προς την Τουρκία να τερματίσει τις απειλές και από την άλλη να είμαστε ακόμα πιο ενεργητικοί στην αξιοποίηση διαύλων και την δημιουργία προϋποθέσεων για προώθηση ουσιαστικού διαλόγου.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, η νέα αυτή φάση απαιτεί: από τη μία να είμαστε ακόμα πιο αποφασιστικοί στην προάσπιση της κυριαρχίας μας και στην πίεση προς την Τουρκία να τερματίσει τις απειλές και από την άλλη να είμαστε ακόμα πιο ενεργητικοί στην αξιοποίηση διαύλων και την δημιουργία προϋποθέσεων για προώθηση ουσιαστικού διαλόγου

Δυστυχώς οι εσωτερικές αντιθέσεις της ΝΔ και η "διπλωματία του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου" έχει κοστίσει πολύ και στα δύο αυτά μέτωπα. Ενδεικτικά θυμίζω:

-Η Κυβέρνηση άργησε 8 μήνες να θέσει θέμα κυρώσεων στην ΕΕ και το θέμα δεν συζητήθηκε καν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
-Μετά από την επίσκεψη στη Ουάσινγκτον όπου ο κ Μητσοτάκης άλλαξε πάγιες θέσεις της χώρας για να προσεταιριστεί τον Πρόεδρο Τραμπ, ο τελευταίος έδωσε πράσινο φως στον Ερντογάν στην περιοχή,

-Οι δίαυλοι με την Τουρκία είχαν καταρρεύσει για πολλούς μήνες,

-Ο κ. Μητσοτάκης απουσίαζε παντελώς από τον ευρωτουρκικό διάλογο που άρχισε τον Μάρτιο,

-Και ενώ η Τουρκία αλώνιζε στη Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε προσπάθησε να αξιοποιήσει τη Σύνοδο Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου που ιδρύσαμε με τη Γαλλία, σύγκλιση της οποίας ανακοίνωσε μόνος ο Γάλλος Πρόεδρος πριν λίγες μέρες.

Ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι αναγκαία η διαμόρφωση εθνικής γραμμής. Να επανέλθει η χώρα στην ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Το "βλέποντας και κάνοντας" ενός "δεδομένου" συμμάχου μας κόστισε πολύ και αυτές τις κρίσιμες στιγμές μπορεί να αποβεί καταστροφικό».


Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωην πρωθυπουργού στον Βασίλη Σκουρή, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: