30.6.20

Ηττα του Μακρόν στις τοπικές εκλογές...

Ηττα του Μακρόν στις τοπικές εκλογές
Μια αναμενόμενη ήττα για τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος LREM (Η Δημοκρατία Εμπρός) προέκυψε την Κυριακή από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο οποίος...
διεξήχθη με τρεις μήνες καθυστέρηση και με αυστηρά μέτρα προστασίας λόγω κορονοϊού.

Με εξαίρεση τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ ο οποίος πέτυχε μια άνετη νίκη στη Χάβρη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα προγνωστικά ήταν δύσκολα για το LREM στους μεγάλους δήμους, τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και exit polls (ώς τις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Μια σημαντική νίκη φαινόταν να πετυχαίνει για πρώτη φορά σε μεγάλο δήμο ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν με τον Λουί Αλιό στο Περπινιάν.

Στη Λιλ, η παλαίμαχος σοσιαλίστρια δήμαρχος Μαρτίν Ομπρί πάλευε στήθος με στήθος με τον Στεφάν Μπαλί, υποψήφιο των Οικολόγων οι οποίοι διαφαίνονταν ως οι μεγάλοι ωφελημένοι της κάλπης. Στο Παρίσι, αντίθετα, αναμενόταν άνετη επανεκλογή της σοσιαλίστριας Αν Ινταλγκό. Εντύπωση προκαλεί το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής το οποίο στις 5 το απόγευμα βρισκόταν στο 34,67%, 4 μονάδες κάτω σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: