30.6.20

"Θα στραφούν εκατομμύρια χριστιανοί κατά του Ισλάμ"...


O Βαρθολομαίος προειδοποιεί την Τουρκία για την Αγία Σοφία...

Ανεβάζει τους τόνους ο Οικουμενικός Πατριάρχης λίγες ημέρες πριν την συνεδρίαση του τουρκικού ΣτΕ, όπου θα κριθεί εάν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο...
Βαρθολομαίος, μιλώντας από τον ναό Αγίων Αποστόλων, προειδοποίησε ότι η αλλαγή της ταυτότητας του μνημείου θα δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στον χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Ειδικότερα, ο οικουμενικός πατριάρχης φέρεται να δήλωσε πως «τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

«Το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών. Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο τουρκικός λαός έχει την μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του μνημείου. Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις 2 Ιουλίου το 10ο τμήμα του τουρκικού ΣτΕ θα συζητήσει την προσφυγή, ενώ σε αντίστοιχη δικαστική προσφυγή που είχε γίνει το 2016 ο τότε εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την απόρριψή της και τη διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Η «μάχη» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πάντως, έχει ξεκινήσει ήδη από το 2005, όταν ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, όταν οργανώσεις είχαν καταθέσει προσφυγή για την ακύρωση του διατάγματος του 1934. Τον Μάρτιο του 2009 το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση με το να χρησιμοποιείται η Αγία Σοφία ως μουσείο και απέρριψε την προσφυγή.

Μετά από έφεση η υπόθεση μεταφέρθηκε στα ανώτερα κλιμάκια του τουρκικού ΣτΕ, το οποίο, στις 10 Δεκέμβρη 2012, έλαβε την ίδια απόφαση, ενώ στις 6 Απριλίου 2015 απέρριψε νέα προσφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: