30.6.20

Πυρά Βαρουφάκη κατά κυβέρνησης...

... για οικονομία, Novartis και διαδηλώσεις...

«Στη μόνη χώρα που δούλεψε αυτό το εργαλείο είναι το Μπαγκλαντές», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος επικριτικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την θέσπιση πλαισίου για τις...
μικροχρηματοδοτήσεις και άλλες διατάξεις, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «δεν λέω πως κάνετε τη χώρα Μπαγκλαντές, δεν σας χαρίζω αυτή την φιλοφρόνηση … γιατί μακάρι να έφτανε το νομοθέτημα αυτό έστω και στο 50% του νομοσχεδίου που ψήφισε το 2013 το Κοινοβούλιο του Μπαγκλαντές».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο θεσμό εργαλείο αποανάπτυξης, καθώς, όπως είπε, «το πρόβλημα είναι πώς οι επιχειρήσεις θα εκσυγχρονιστούν, ώστε να δουλέψουν καλύτερα και όχι τα τοκογλυφικά μικροδάνεια», ζητούμενο, είπε, είναι «η λευτεριά των μικρομεσαίων, οι επιχειρήσεις θέλουν ρευστότητα και όχι νέα χρέη».

Στην εφ' όλης της ύλης κριτική του στην κυβέρνηση, ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε ότι η κυβέρνηση έχει «στα σκαριά και προετοιμάζει την κατάρτιση του 5ου Μνημονίου». Ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 έχει θέσει σε διαβούλευση ολοκληρωμένες προτάσεις νόμου. «Εμείς προτείνουμε αντί για το δικό σας σχέδιο "Ηρακλής" το σχέδιο "Θησέας", μια εταιρία διαχείρισης ιδιωτικών χρεών. Αντί για αναβολές φόρων που κάνετε εσείς, εμείς προτείνουμε κούρεμα. Επίσης προτείνουμε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών και αντί για την ΑΑΔΕ, εμείς προτείνουμε μια μόνιμη Γραμματεία».

Αναφερόμενος στις προβλέψεις της ΤτΕ για ύφεση στο -5,8%, εκτίμησε πως αυτή θα είναι πάνω από 10%, κάτι που αναφέρουν και οι εκθέσεις τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΔΝΤ. «Πηγαίνετε από την ανεπάρκεια στο κυνικό ψεύδος» είπε και «μιλάτε σήμερα για ύφεση 5% έως 6%».

Προετοιμάζετε, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, «ένα σχέδιο με παράβολα, δακρυγόνα και με στάχτη... Αυξάνετε το κόστος παραβόλου κατά 150% για τους συνταξιούχους που θα θελήσουν να διεκδικήσουν δικαστικά τα δικαιώματα τους... Αυξάνετε το στοκ δακρυγόνων για αντιμετωπίσετε τις αντιδράσεις των πολιτών, γι' αυτό φέρνετε και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις. Δακρυγόνα και καταστολή σε όσους διαμαρτύρονται, στάχτες παραπλάνησης σε όλους για τα δεδομένα και τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε και τα θέματα της προανακριτικής και της Novartis, λέγοντας ότι «βλέπουμε, βουλευτές να μασκαρεύονται ως εισαγγελείς και όλοι να χρίζουν όλους τους άλλους ενόχους. Τελικά, σε αυτή τη χώρα, κανένας δεν είναι ένοχος και ενοχοποιείται μόνο το κοινοβουλευτικό σύστημα, για να κερδίσουν αυτοί που επενδύουν στο αυγό του φιδιού... Δεν ντρέπεται κανείς που το σκάνδαλο της Novartis το ανακάλυψε το FBI; Εμείς από την αρχή δηλώσαμε ότι δεν θα μετέχουμε σε τέτοιες επιτροπές γιατί τέτοια σκάνδαλα δεν είναι θέμα της νομοθετικής εξουσίας»...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: