29.6.20

Κατατέθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο...


...για τις δημόσιες συναθροίσεις...
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», που έχει ήδη προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον περιορισμό των δικαιωμάτων.

«Στην...
Ελλάδα, τελευταία φορά που υπήρξε νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες ήταν επί Χούντας το 1971. Ένας νόμος που παρέμεινε νεκρός σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αλλά αναβιώνει τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη», σχολιάζει χαρακτηριστικά, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.


Την πτυχή αυτή είχε αναδείξει πριν από μερικές ημέρες η «Εφημερίδα των Συντακτών» με εκτενές ρεπορτάζ για το νομοσχέδιο που «ζωντανεύει» τη δικτατορική νομοθεσία βάσει της οποίας πνίγηκε το 1973 στο αίμα η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το ρεπορτάζ είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ν. Αλιβιζάτου, ο οποίος είχε συμμετάσχει «στη σύνταξη της πρότασης νόμου του τότε δημάρχου Γ. Καμίνη για το θέμα –πρότασης στην οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη» και την απάντηση του συντάκτη της «Εφ.Συν.», Τάσου Κωστόπουλου, που υπέγραφε το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης εντός της τρέχουσας εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Ιουλίου.

Διαδηλώσεις με.. αναφορά
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η υποχρέωση του οργανωτή να γνωστοποιεί στην κατά τόπον αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εξαιρουμένων του εορτασμού της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: