29.6.20

Ιερά εξέταση στην εκπαίδευση...


«Περάστε από το αστυνομικό τμήμα διά υπόθεσίν σας». Καταβύθιση σε σκοτεινές εποχές θυμίζει η υπόθεση...
προφορικής κλήσης των διευθυντών από τα τρία Γυμνάσια Νάουσας –πληροφορίες θέλουν να ακολουθούν κλήσεις διευθυντών και άλλων σχολικών μονάδων– να βρεθούν χθες το μεσημέρι στην Αστυνομική Διεύθυνση Νάουσας προκειμένου να απολογηθούν για… παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση, βγαλμένη από το χρονοντούλαπο της μαύρης ιστορίας του τόπου, φαίνεται ότι σχετίζεται με τη διδασκαλία των θρησκευτικών και βασίζεται στο αίτημα της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας να υπάρξει συμμόρφωση των… καθηγητών για να σταματήσουν τη διδασκαλία του μαθήματος από τα υφιστάμενα βιβλία αφού υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση Γαβρόγλου στη βάση της οποίας εκδόθηκαν τα ανωτέρω βιβλία.

Η Ενωση Γονέων από τον Φεβρουάριο με ανακοίνωσή της αναφερόταν στην απόφαση του ΣτΕ (1749 και 1752/ 2019) σημειώνοντας πως με αυτές «κρίθηκε επίσης ότι με τα νέα πολυθρησκειακά Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών διαπράττεται αξιόποινη πράξη». Και ακολούθως η Ενωση σχολίαζε πως «με βάση όσων ορίζει το άρθρο 25 παρ.3 του Υπαλληλικού Κώδικα, η μη συμμόρφωση και επιμονή κάθε αρμοδίου να διδαχθεί το μάθημα μέσα από τα σχολικά αυτά εγχειρίδια συνιστά πράξη άδικη, παράνομη και αξιόποινη και γεννά λόγο αποζημιώσεως για ηθική βλάβη…».



Την άμεση παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Κώστα Τσιάρα ώστε να μπει τέλος στο αίσχος ζητούν οι ενώσεις των εκπαιδευτικών

Η αναστάτωση των εκπαιδευτικών Ημαθίας ήταν μεγάλη και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα των Αρχών ζητώντας να τους επιδοθεί κλήση στην οποία να τους εξηγείται και για ποιο πράγμα τους κατηγορούν. Εχει ενδιαφέρον ότι χθες η τοπική ΕΛΜΕ με τον νομικό της σύμβουλο προσήλθαν στο Τμήμα προκειμένου να ενημερωθούν για ποιο λόγο και για ποια κατηγορία εγκαλούνται οι εκπαιδευτικοί, ποιος έκανε την καταγγελία και τι ακριβώς αφορά, αλλά δεν πήραν καμιά επίσημη εξήγηση.

Δεν είναι λοιπόν για την ώρα καθαρό αν η Ενωση Γονέων δεν έμεινε στις ανακοινώσεις αλλά προχώρησε και στην Εισαγγελία, ή βρέθηκε κάποιος άλλος που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και καλούνται (κυριακάτικα μάλιστα) οι διευθυντές των σχολείων να εξηγήσουν γιατί: α) διδάσκουν τα βιβλία και πρόγραμμα που το υπουργείο Παιδείας (με άλλη ηγεσία πλέον) έχει ορίσει και β) εφαρμόζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που το υπουργείο τούς έχει ορίσει.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκος Μόσχος με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» τονίζει χαρακτηριστικά ότι «αρχικά αναρωτιόμαστε γιατί η αναφορά αυτή δεν μπήκε στο αρχείο και καλούμε κάθε αρμόδιο να άρει την κλήση των διευθυντών σε απολογία». Ωστόσο συνεχίζει και υπογραμμίζει: «Η ενέργεια είναι προφανές ότι ανοίγει επικίνδυνους δρόμους. Δηλαδή για το παραμικρό θέμα θα καλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων στην αστυνομία; Εκαναν κάποιο έγκλημα; Ποιο είναι αυτό;

»Τι δουλειά έχει η αστυνομία με την εκπαιδευτική διαδικασία; Ποια η ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και των αρμόδιων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;». Καλεί δε «τα υπουργεία και τους υπουργούς Παιδείας (Κεραμέως), Δικαιοσύνης (Τσιάρα) και Προστασίας του Πολίτη (Χρυσοχοΐδη) να παρέμβουν άμεσα για να παύσουν πάραυτα τέτοιου περιεχομένου ενέργειες εναντίον συναδέλφων».

Ας σημειωθεί ότι η Ενωση Γονέων –όπως λέει η ίδια– έχει απευθυνθεί στους μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και σε όλους τους βουλευτές του νομού ζητώντας να πάρουν θέση στο θέμα. Θα είχε ενδιαφέρον, λοιπόν, όλοι οι προαναφερόμενοι να εξηγήσουν ποια είναι η θέση τους και στη δίωξη των διευθυντών των σχολικών μονάδων.


Απόστολος Λυκεσάς
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: