1.11.09

Ολική επαναφορά των βαρών στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες ...


Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Καταργείται το ΕΤΑΚ έρχεται ο ΦΜΑΠ- Ψάχνουν «απαντήσεις» σε 500.000 λανθασμένες δηλώσεις Ε9...
Τα πάνω-κάτω στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να επιφέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο και οι οποίες πρόκειται να ισχύσουν τους πρώτους μήνες του 2010. Το νέο καθεστώς φορολογίας θα αφορά περισσότερους από 3.500.00 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μεζονετών, μονοκατοικιών, επαγγελματικών ακινήτων, οικοπέδων, κ.ά. και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις τσέπες των νοικοκυριών. Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των μικρο-ιδιοκτητών, ενώ στο στόχαστρο θα τεθούν οι...

μεγάλες περιουσίες και εκείνες που είναι γραμμένες σε offshore εταιρείες. Από την επόμενη εβδομάδα, μόλις αναλάβει ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος μεταξύ κοινωνικών και παραγωγικών φορέων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου. Ηπρόταση του υπουργείου είναι να πενταπλασιαστεί ο φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω του ΦΜΑΠ.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει διατάξεις βάσει των οποίων θα καταργηθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και θα επανέλθει ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής.

▅ Ερευνα
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research επτά στους δέκα Ελληνες δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, καταργώντας το ΕΤΑΚ και επαναφέροντας τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ για το θέμα των ημιυπαίθριων το 58,4% των ερωτηθέντων ζητεί να τροποποιηθεί με στόχο την κατοχύρωσή τους, το 24,2% να καταργηθεί και μόλις το 6,2% να παραμείνει ως έχει.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα» ότι πριν προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, δηλαδή η πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσία των Ελλήνων, όπως αυτή αναγράφεται στο έντυπο Ε9. Αυτή τη στιγμή αποτελεί «αγκάθι» για τη νέα κυβέρνηση η εφαρμογή των εξαγγελιών για την κατάργηση της ευνοϊκής φορολογίας στις κληρονομιές και στις γονικές παροχές και για την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό διότι στη μεν περίπτωση των κληρονομιών και των γονικών παροχών το σημερινό καθεστώς είναι αρκετά ευνοϊκό για όλους, ενώ στη δε περίπτωση του ΦΜΑΠ δεν έχει ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών τι φόρους θα εισπράξει από την εφαρμογή των νέων φορολογικών κλιμάκων. Μάλιστα, ενώ έχουμε φτάσει στο τέλος του Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχει σταλεί ούτε ένα εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ για το 2009, αλλά και για το 2008 περίπου 500.000

ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν προχωρήσει σε διόρθωση των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να προχωρήσει κανονικά η αποστολή των σημειωμάτων ΕΤΑΚ και να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επαναφορά του ΦΜΑΠ και των κλιμάκων γονικών παροχών και κληρονομιών θα συνδυαστεί από υψηλά αφορολόγητα όρια για να μην επιβαρυνθεί η μέση εισοδηματικά ελληνική οικογένεια. Ομως αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό θα ακυρώσει την όποια προσπάθεια φορολογικής ελάφρυνσης των μικρών ιδιοκτησιών.

▅ Ονέος φόρος
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που σήμερα ανέρχεται σε ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα αντικατασταθεί από νέα φορολογική κλίμακα, η οποία στόχο έχει να επιβαρύνει τα μεγάλης αξίας ακίνητα και να αφήσει στο φορολογικό «απυρόβλητο» τα μικρής και μεσαίας αξίας ακίνητα. Αυτό θα επιτευχθεί με σημαντική αύξηση του αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα εφαρμόζονται οι νέοι φορολογικοί συντελεστές, οι οποίοι μπορεί και να ξεπεράσουν το πέντε ή έξι τοις χιλίοις για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Υπενθυμίζεται ότι με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι να καταργηθεί και να εφαρμοστεί το ΕΤΑΚ, ο ανώτερος συντελεστής φορολογίας ήταν 0,9%, ενώ ο χαμηλότερος ήταν 0,3%.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, που σήμερα διαμορφώνεται σε 100.000 για τους έγγαμους και σε 200.000 για τους έγγαμους, αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 250.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 500.000 ευρώ για τους έγγαμους. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να μην επιβάλει φορολογία στην κύρια κατοικία των φορολογουμένων και ίσως και σε μία εξοχική αν αυτή βρίσκεται σε περιοχή με χαμηλές αντικειμενικές αξίες. Οσοι όμως διαθέτουν ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ είναι βέβαιο ότι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και όσο η περιουσία είναι μεγαλύτερη τόσο υψηλότεροι φόροι θα προκύπτουν.

Αντίστοιχη φιλοσοφία θα εφαρμοστεί και στις μεταβιβάσεις μέσω γονικών παροχών, καθώς και στις κληρονομιές. Σήμερα δεν επιβάλλεται φόρος αν κληρονομηθεί πρώτη κατοικία εμβαδού ως 200 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, και από ΄κεί και πέρα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 1% στην αντικειμενική αξία που απομένει, αφού όμως πρώτα αφαιρεθεί και αφορολόγητο 95.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις γονικές παροχές. Ομολογουμένως το σύστημα αυτό είναι αρκετά «φιλικό» προς τον έλληνα φορολογούμενο που επιθυμεί να μεταβιβάσει ακίνητο στα παιδιά ή στα εγγόνια του, αλλά το βέβαιο είναι ότι προκαλεί σημαντική «αιμορραγία» στα έσοδα του κράτους, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Συνωστισμός στα συμβολαιογραφεία
Ουρές σχηματίζονται στα συμβολαιογραφεία από γονείς οι οποίοι μεταβιβάζουν στα παιδιά τους ακίνητα για να προλάβουν τις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου και τις αυξήσεις της φορολογίας στις μεταβιβάσεις οι οποίες αφορούν γονικές παροχές και κληρονομιές. Εν όψει των αλλαγών στη φορολογία, η οποία θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις κατά την απόκτηση ακινήτου με γονική παροχή ή από κληρονομιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων- και κυρίως εκείνοι που διαθέτουν διαμερίσματα και μεζονέτες σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες - σπεύδουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα σε συγγενικά τους πρόσωπα ή σε τρίτους για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.
TO BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: