29.11.09

Απ' τα blogs στους δρόμους...

Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ
ΙΤΑΛΙΑ. Μια κίνηση εναντίον του Μπερλουσκόνι ξεκίνησε από το facebook και τους blogers και έγινε κίνημα κατά του Σίλβιο...
Το κίνημα «Ημέρα χωρίς Μπερλουσκόνι» κορυφώνει την εκστρατεία του το Σάββατο, με μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Ρώμης που θα κατευθυνθεί και θα κορυφωθεί στην Πιάτσα ντελ Πόπολο.
Εκεί αναμένεται να συρρεύσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης, αλλά και συνδικαλιστές, κοινωνικοί φορείς, δικαστές και δημοσιογράφοι, με αίτημα να τεθεί φραγμός στα ιδιοτελή σχέδια του Μπερλουσκόνι για φίμωσει του τύπου αλλά και να ...

υπάρξει ισονομία στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Καβαλιέρε, που δοκιμάζεται από χιονοστιβάδα σκανδάλων, έχει αποδυθεί σε μια απροκάλυπτη εκστρατεία παρεμπόδισης της εις βάρος του εισαγγελικής έρευνας για ξέπλυμα χρήματος, φορολογικές απάτες, αλλά και συνεργασία με τη μαφία.

Το κίνημα «Ημέρα χωρίς Μπερλουσκόνι» («ΝΟ-Β day») ξεκίνησε, μέσα από το facebook και επεκτάθηκε στα blogs, με καταιγιστικό ρυθμό χωρίς καμία κομματική παρέμβαση, με πρωτοβουλία των απλών ανώνυμων πολιτών που δεν αντέχουν άλλο την έκπτωση της πολιτικής και την ντροπιαστική -για μια χώρα με τεράστια δημοκρατική παράδοση όπως η Ιταλία- πρωθυπουργία του Μπερλουσκόνι.

Τους προηγούμενους μήνες, το «ΝΟ-Β day» έκανε μαζικότατες συγκεντρώσεις σε πολλές ιταλικές πόλεις και συσπείρωσε διανοούμενους και προσωπικότητες από όλο το φάσμα της πολιτικής και της κοινωνίας, ξεπερνώντας την αντιπολίτευση.

Ενεργοί και επώνυμοι

Μεταξύ των ενεργών πολιτών του «ΝΟ-Β day» περιλαμβάνονται ο Σαλβατόρε Μπορσελίνο, γιος του δολοφονημένου από τη μαφία εισαγγελέα του Παλέρμο, και ο συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου «Γόμορρα» Ρομπέρτο Σαβιάνο, ενώ ανοιχτή πολιτική στήριξη δίνει ο αρχηγός κόμματος και πρώην εισαγγελέας της επιχείρησης «Καθαρά χέρια» Αντόνιο ντι Πιέτρο.

Η διαδήλωση θα διεξαχθεί μία ημέρα μετά την αναμενόμενη απόφαση της δίκης του Μαρτσέλο ντελ' Ούτρι, στενού συνεργάτη του Μπερλουσκόνι, που κατηγορείται για συνεργασία με τη μαφία. Στη δίκη αναμένεται να καταθέσει και ο μεταμελημένος μαφιόζος Γκάσπαρε Σπατούτσα, μέλος της συμμορίας Γκραβιάνο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι, στην αρχή της πολιτικής του καριέρας, είχε έρθει σε συμφωνία με τη μαφία.

Ο Σπατούτσα κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι ο ιταλός πρωθυπουργός είχε πάρει, ως αντάλλαγμα για την ανοχή του απέναντι στα μαφιόζικα κυκλώματα, πολιτική υποστήριξη από το οργανωμένο έγκλημα. Παρών στη συμφωνία του Μπερλουσκόνι με τους αδελφούς Γκραβιάνο, που ήταν νονοί της ομώνυμης οικογένειας της Κόζα Νόστρα, ήταν, σύμφωνα με τον Σπατούτσα, και, ο Μαρτσέλο ντελ' Ούτρι.

Το κίνημα «ΝΟ-Β day» είναι στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www. noberlusconiday.org και έχει ψηφιακά παραρτήματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για την Αθήνα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπάρχει στη διεύθυνση maciacia@otenet.gr
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: