30.11.09

Ψαρόσουπες...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ήταν μαιευτήριο, τότε Παύλος Γερουλάνος και Μαρία Δαμανάκη θα μπορούσαν να είναι σαν μωρά που τα μπέρδεψαν στην κούνια.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ: ο Γερουλάνος ξεκίνησε να γίνει ιχθυοτρόφος, αλλά τον ψάρεψε ο Γιώργος Παπανδρέου και βρέθηκε στην πολιτική. Έτσι, ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μέσα σε γενική κατάπληξη. Η Δαμανάκη, πάλι, ετοιμαζόταν πριν από τις εκλογές να γίνει υπουργός Πολιτισμού. Βρέθηκε όμως επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με χαρτοφυλάκιο τις ιχθυοκαλλιέργειες. ΑΠΑΞ ΚΑΙ ανέλαβε, ο Παύλος έκανε ένα
ραντεβού αβρότητας με τη Μαρία για θέματα πολιτιστικής πολιτικής. Προτού πάει Βρυξέλλες, η Δαμανάκη θα μπορούσε να κάνει ένα ραντεβού ουσίας με τον Γερουλάνο για θέματα ψαριών. Εδώ που τα λέμε, αν βρεθείς από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στις ψαραγορές της Βόρειας Ευρώπης, χρειάζεσαι- εκτός από παλτό- και καθοδήγηση.

Η ΜΑΡΙΑ, βεβαίως, τα ΄χει δει όλα στην πολιτική ζωή της και είναι τύπος προσαρμοστικός. Τι Περισσός, τι Κουμουνδούρου, τι Χαριλάου Τρικούπη, τι Μπερλεμόντ, όπως λέγεται το κτίριο στις Βρυξέλλες όπου στεγάζεται η Κομισιόν. Πώς βρέθηκε εκεί; Η απάντηση εξαρτάται από ποιο σημείο θα αρχίσει κανείς την ιστορία.

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά το χαρτοφυλάκιο Αλιείας, μπορεί κανείς να πει ότι η Ελλάδα το ήθελε γιατί είναι σημαντικό για τους Ισπανούς, τους Βρετανούς και άλλους Βόρειους ιχθυοπαραγωγούς- άρα, μας δίνει δύναμη. Μάλιστα υπάρχει και η διάσταση της Ναυτιλίας, που είναι κρίσιμη για τη χώρα μας. Ωστόσο, παραμένει η εντύπωση πως οι Βρυξέλλες είναι κρύος τόπος για τη νέα κυβέρνηση. Ο Παπανδρέου και οι συν αυτώ δεν έβαλαν πλάτη στην επανεκλογή Μπαρόζο- που, έτσι κι αλλιώς, ήταν κολλητός του Καραμανλή. Έτσι, δεν υπήρχε περίπτωση να κρατήσει η Ελλάδα το Περιβάλλον, που στην παρούσα συγκυρία είναι γκράντε χαρτοφυλάκιο και ταιριάζει στο πράσινο προφίλ του Γιώργου. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ. Όταν έχεις λεμόνια κάνεις λεμονάδα και όταν σου δώσουν ψάρια σκέφτεσαι συνταγές για ψαρόσουπα. Η Δαμανάκη κερδισμένη είναι από την όλη ιστορία. Την επομένη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου δέχθηκε τηλεφώνημα- όχι από τον Παπανδρέου- για να της προσφερθεί θέση υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Αρνήθηκε αυθορμήτως, το ψιλομετάνιωσε στη συνέχεια, εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και- λίγο οι καραμπόλες αλλά, πολύ περισσότερο, το προφίλ της- πάει τελικά Βρυξέλλες. Δεν είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να της συμβεί.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: