30.11.09

Δεξιά στροφή έβγαλαν οι κάλπες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλο
Άνετη επικράτηση Σαμαρά από τον πρώτο γύρο - Αποδέχτηκε την ήττα της η Μπακογιάννη...
Αθρόα ήταν η προσέλευση των μελών της Ν.Δ. στις κάλπες. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι γαλάζιοι ψηφοφόροι συντάχθηκαν με το μήνυμα για «ιδεολογική καθαρότητα» που ήταν η «σημαία» του νέου προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο έβδομος αρχηγός της Ν.Δ. Ο 58χρονος Μεσσήνιος πολιτικός, που παίρνει το τιμόνι της Ρηγίλλης από τα χέρια του Κώστα Καραμανλή, εξελέγη από τον α΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη και του Παν. Ψωμιάδη.Στο επινίκιο...


διάγγελμα ο κ. Σαμαράς εξέπεμψε μηνύματα ενότητας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ηττημένοι στη Ν.Δ.». Χαρακτήρισε την εκλογή από τη βάση «δημοκρατική, ειρηνική επανάσταση» και διεμήνυσε ότι θα επιδιώξει τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντροδεξιάς «ιδεολογικά κυρίαρχης». Παράλληλα, εξήγγειλε τη διεξαγωγή Συνεδρίου θέσεων και αρχών της Ν.Δ. την προσεχή άνοιξη.

ΗΡηγίλλης δεν ανακοίνωσε τελικά αποτελέσματα και η ανακήρυξη του κ. Σαμαρά έγινε ουσιαστικά με την αποδοχή της ήττας από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη. Ανεπισήμως πάντως, ο κ. Σαμαράς έλαβε ένα ποσοστό περί του 51%-52%, η κ. Μπακογιάννη κινήθηκε γύρω στο 40% και ο κ. Ψωμιάδης στο 8%-9%, με τον κύριο όγκο των δυνάμεών του να προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα. «Το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ πρόσθεσε ότι «την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι παρόντες».

Το ρεύμα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Σαμαρά επιβεβαιώθηκε τελικώς και στην κάλπη και δεν ανακόπηκε από την αντεπίθεση που είχε εξαπολύσει το τελευταίο δεκαήμερο η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Ο σκληρός πυρήνας των δεξιών ψηφοφόρων συντάχθηκε με την υποψηφιότητά του, η οποία συνοδευόταν από δεσμεύσεις για «ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα» και βολές απέναντι στην παλαιά φρουρά της Ν.Δ., τους «βαρόνους», τα «φέουδα» και τους «μηχανισμούς», όπως τόνιζε και ο ίδιος. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει τη στρατηγική του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» και κρίνει αναγκαίο να στραφεί η νέα κομματική ηγεσία κατ΄ αρχάς στους δεξιούς ψηφοφόρους και μετά να επιχειρήσει το άνοιγμα σε άλλους χώρους. Όπως παραδέχονται και συνεργάτες του, καθοριστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα έχει παίξει και η οργή των γαλάζιων ψηφοφόρων από τη συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές. Αντιθέτως, η κ. Μπακογιάννη, η οποία είχε σαφέστατο προβάδισμα στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, φαίνεται ότι πλήρωσε στις χθεσινές κάλπες την ταύτισή της με τον Κ. Καραμανλή και το «ναυάγιο» της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Μαζική διαδικασία
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στη χθεσινή- πρωτόγνωρη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- εκλογική διαδικασία ήταν μαζική, αλλά συνοδεύτηκε από μεγάλα οργανωτικά προβλήματα και ένα πολύωρο αλαλούμ σε όλη τη χώρα, ύστερα από την κατάρρευση του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής της ψηφοφορίας. Τις πρώτες πρωινές ώρες οι επιτελείς της Ρηγίλλης εκτιμούσαν ότι στις κάλπες προσήλθαν περισσότερα από 450.000 παλαιά και νέα μέλη του κόμματος. Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από τις αρχικές προσδοκίες των επιτελών του κόμματος, που ανέμεναν έναν αριθμό αντίστοιχο με εκείνο των οργανωμένων μελών της Ν.Δ. από την ίδρυσή της (περίπου 350.000).

Το γεγονός ότι πολλά τμήματα παρέμειναν εκτός on-line λειτουργίας επί ώρες, δημιούργησε σε αρκετά στελέχη υπόνοιες και αναπάντητα ερωτήματα για το εάν υπήρξαν διπλοψηφίες.

Τη διαδικασία, μάλιστα, αμφισβήτησε ανοικτά χθες το πρωί ο κ. Ψωμιάδης, κάνοντας λόγο για «τραμπουκισμούς» και κατηγορώντας τη Ρηγίλλης ότι δεν τηρήθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί για την ανοικτή διαδικασία.

Από τις γαλάζιες κάλπες είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι επέλεγαν και με γεωγραφικά κριτήρια. Ο κ. Σαμαράς είχε συντριπτικά ποσοστά σε Μεσσηνία και Λακωνία, όπως και η κ. Μπακογιάννη στην Κρήτη. Ωστόσο, «κλειδί» για το τελικό αποτέλεσμα και ιδίως την εκλογή του κ. Σαμαρά από τον α΄ γύρο, αποδεικνύεται η Αττική, στην οποία διέθετε υπεροπλία στελεχών η κ. Μπακογιάννη, αλλά η κομματική βάση έδωσε μεγάλο προβάδισμα στον κ. Σαμαρά.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Το κάλεσμα για «καθαρό ιδεολογικό στίγμα» συσπείρωσε τον πυρήνα των δεξιών ψηφοφόρων


Ποιοι κερδίζουν πόντους στο εσωκομματικό χρηματιστήριο

ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, επί της Βασ. Σοφίας, συνωστίζονταν τις τελευταίες ημέρες δεκάδες στελέχηβουλευτές, πρώην βουλευτές, μέλη Κεντρικής Επιτροπής, πρόεδροι ΝΟΔΕ και άλλοι που διεκδικούν ρόλο στην επόμενη ημέρα της Ν.Δ. υπό τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι επιδιώκει «ένα κόμμα χωρίς αποκλεισμούς» και πως θα επιλέξει τους «άξιους» σε κάθε κομματική θέση. Με αυτή την αναφορά, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, θέλει να κόψει... την όρεξη σε όσους κομματικούς παράγοντες θεωρούν ότι εξασφάλισαν προνομιακή μεταχείριση επειδή συνυπέγραψαν σε έναν κατάλογο υποστηρικτών του στην εσωκομματική μάχη για τη γαλάζια διαδοχή.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι στη Ρηγίλλης θα τον ακολουθήσουν αρκετά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη που βρέθηκαν δίπλα του και έδωσαν ανοιχτά τη μάχη. Κεντρικό ρόλο στη Ν.Δ. υπό τον Αντώνη Σαμαρά θα έχει σε κάθε περίπτωση ο Δημ. Αβραμόπουλος, ακόμη και τη θέση του αντιπροέδρου, εάν αυτή επιδιώξει. Η θέση αυτή δεν υπάρχει σήμερα (τελευταίος αντιπρόεδρος στη Ρηγίλλης ήταν ο Ι. Βαρβιτσιώτης, επί προεδρίας Μιλτ. Έβερτ), ενώ στελέχη από το επιτελείο του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε οποιαδήποτε απαίτηση από την πλευρά του κ. Αβραμόπουλου. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι ο κ. Αβραμόπουλος «θα αξιοποιηθεί σε όποια θέση επιθυμεί».

Ο Σταύρος Δήμας
Πρόσωπο-κλειδί στη Ν.Δ. υπό τον κ. Σαμαρά θα πρέπει να θεωρείται και ο απερχόμενος κοινοτικός επίτροπος Στ. Δήμας, τον οποίο ο Μεσσήνιος πολιτικός θεωρεί ένα από τα λίγα πρόσωπα «διεθνούς βεληνεκούς και κύρους» που διαθέτει σήμερα η Ν.Δ.

Σχέση εμπιστοσύνης, που συνεπάγεται ότι θα βρεθούν δίπλα του και στον νέο πυρήνα της γαλάζιας εξουσίας, διατηρεί ο κ. Σαμαράς με τους πρώην υπουργούς Παν. Παναγιωτόπουλο και Κων. Μαρκόπουλο, οι οποίοι ήταν και τα πρώτα κεντρικά στελέχη που κινητοποιήθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του, όταν η κ. Μπακογιάννη διατηρούσε ακόμη σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα. Αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο κομματικό τοπίο θα έχει και ο βουλευτής Λάρισας Μαξ. Χαρακόπουλος, ο οποίος έκανε την «υπέρβαση», όπως λένε συνεργάτες τού κ. Σαμαρά, και δεν ακολούθησε τον στενό πολιτικό φίλο του Άρη Σπηλιωτόπουλο που επέλεξε το στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη, ενώ βέβαιη θεωρείται και αξιοποίηση και του Κων. Γκιουλέκα. Από την άλλη, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας, με κεντρικές θέσεις και στο κομματικό οργανόγραμμα, για τους βασικούς αντιπάλους του (Ντόρα Μπακογιάννη, Αρ. Σπηλιωτόπουλος κ.ά.), ενώ θα προχωρήσει στην αναβάθμιση στελεχών που αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητά του, δίνοντας έμφαση τόσο σε στελέχη της νεώτερης γενιάς (όπως οι Κων. Χατζηδάκης, Νικ. Δένδιας κ.ά.) όσο και της παλαιότερης (όπως οι Βυρ. Πολύδωρας, Σωτ. Χατζηγάκης κ.ά.).
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: