1.2.21

Η Νίκη Κεραμέως προσπαθεί να μας πουλήσει ό,τι και η IBM...



Σε μια διαφήμιση  που κυκλοφόρησε το 2012, ο γίγαντας της πληροφορικής IBM μας δείχνει έναν πολίτη, που η δραματουργία της σκηνής τον παρουσιάζει ως εγκληματία, και έναν αστυνομικό που βρίσκεται στο δρόμο πηγαίνοντας στο ίδιο μίνι μάρκετ. Ο... αστυνομικός, ωστόσο, πληροφορημένος από τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που είναι εγκατεστημένος στο περιπολικό του, γνωρίζει ήδη τι πρόκειται να κάνει ο εγκληματίας και φροντίζει να φτάσει στη σκηνή του εγκλήματος (που δεν έχει γίνει ακόμη), λίγο πριν από τον δράστη. Περιμένοντας τον, στο χώρο στάθμευσης με ένα φλιτζάνι καφέ, ο αστυνομικός αναγνωρίζει τον εγκληματία και τον χαιρετά υψώνοντας το ποτήρι του – και ο πολίτης, συνειδητοποιώντας ότι τα σχέδιά του έχουν αποκαλυφθεί πριν μπορέσουν να υλοποιηθούν, αποχωρεί με άδεια χέρια.

H διαφήμιση κλείνει προτρέποντας μας να βρούμε έναν «νέο τρόπο» όπου το έγκλημα θα αποτρέπεται πριν καν συντελεστεί. Προφανώς, η τεχνο-ουτοπική (ή καλύτερα τεχνο–δυστοπική) ιστορία της IBM για την πρόληψη της εγκληματικότητας βάσει δεδομένων γίνεται στη λογική της διαφήμισης και της προσέλκυσης του ενδιαφέροντος. Ωστόσο, μας δίνει μια καλή αποτύπωση της γενικής ιδέας που θέλει τη τεχνολογία όχημα για την προγνωστική αστυνόμευση (predictive policing), η οποία ικανοποιεί το φαντασιακό της βέλτιστης αστυνόμευσης:

α) πρόβλεψη του εγκλήματος πριν την τέλεση

β) άμεση δυνατότητα εφαρμογής επιχειρησιακών μέτρων

γ) αποτροπή της παράβασης.

Η τεχνο-ουτοπία της προγνωστικής αστυνόμευσης συσκοτίζει ότι η πραγματικότητά της εφαρμογής θα ήταν ιδιαίτερα διαφορετική και θα απαιτούσε τη συγκέντρωση δεδομένων και λίστες παρακολούθησης για μεγάλα σύνολα του πληθυσμού αλλά και ότι τέτοια μοντέλα αστυνόμευσης οδηγούν σε περιπτώσεις αυτο-εκπληρούμενης προφητείας. Λόγου χάρη, για να υποστηριχθούν αυτά τα σχέδια απαιτούνται τα αντίστοιχα λογισμικά πρόληψης εγκλήματος – ένα από αυτά είναι το PRECOBS (Pre Crime Observation System). Το PRECOBS επιτρέπει σε αστυνομικούς, μέσα από μερικά κλικ του ποντικιού, να δημιουργήσουν γραφικά υποστηριζόμενες πληροφορίες για περιοχές, όπου ο κίνδυνος τέλεσης παράνομων πράξεων εκτιμάται μεγαλύτερος εντός των επόμενων 72 ωρών.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Αντώνη Φάρα (Sociality), πατήστε ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: