23.2.21

Ουκρανία κατά Μόσχας...



...στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «στοχευμένες δολοφονίες»...
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προσέφυγε η Ουκρανία κατά της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι διεξήγαγε «επιχειρήσεις στοχευμένων δολοφονιών εναντίον φερόμενων αντιπάλων», είτε στη Ρωσία είτε στο έδαφος άλλων χωρών.

Σύμφωνα με... την καταγγελία, πρόκειται για δολοφονίες «περιλαμβανομένων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτός κατάστασης ένοπλης σύγκρουσης», διευκρίνισε το Δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Η προσφυγή γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας «διακρατικής προσφυγής» και είναι η ένατη που καταθέτει το Κιεβο εναντίον της Μόσχας. Ήδη τέσσερις από αυτές εξετάζονται από το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλη του οποίου είναι η Ουκρανία και η Ρωσία.


Το Δικαστήριο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι «δεν διεξήγαγε έρευνες γι' αυτές τις επιχειρήσεις δολοφονίας» και ότι «οργάνωσε επιχειρήσεις απόκρυψης με σκοπό να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπευθύνων».

Για τους παραπάνω λόγους, το Κίεβο επικαλείται παραβίαση των όρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το «δικαίωμα στη ζωή».

Οι υπόλοιπες διακρατικές προσφυγές, τις οποίες κατέθεσε το Κίεβο εναντίον της Μόσχας και οι οποίες εξετάζονται, αφορούν «τα γεγονότα που συνέβησαν στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβανομένης της συντριβής της πτήσης MH17 της Malaysian Airways, που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014», «πολλές παραβιάσεις της Συνθήκης» στην Κριμαία, αλλά και ένα «ναυτικό συμβάν που έλαβε χώρα στα στενά του Κερτς το 2018 και οδήγησε στη σύλληψη τριών σκαφών του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και των πληρωμάτων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: