23.2.21

«Ανοιχτή πληγή» για τη Ν.Δ. η υπόθεση Μενδώνη-Λιγνάδη...


Πληθαίνουν τα στελέχη και βουλευτές που δεν ακολουθούν το κυβερνητικό αφήγημα και ζητούν... παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να… καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, οι καταγγελίες για τον Δημήτρη Λιγνάδη αυξάνονται και ο Γιώργος Γεραπετρίτης προέβη σε πρωτοφανείς παραδοχές σήμερα από το βήμα της Βουλής. Και όσο η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν επιχειρούν να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους… πολίτες που χρησιμοποιούν τα social media, βάζοντας, παράλληλα, σε δυσμενή θέση τα θύματα κακοποίησης και παρενόχλησης, οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος κατά της Λίνας Μενδώνη συνεχώς και αυξάνονται. 

Τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον έξι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν πάρει αποστάσεις από την προβληματική κυβερνητική γραμμή στήριξης της υπουργού Πολιτισμού, ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς την παραίτησή τους. Το πιο πρόσφατο «καρφί» ήρθε σήμερα από την Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία άφησε αιχμές κατά της Λίνας Μενδώνη, αλλά και των κυβερνητικών χειρισμών. Μιλώντας στο Action24, η βουλευτής και πρώην υπουργός δήλωσε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν πιο γρήγορη, εντοπίζοντας ύπαρξη πολιτικής ευθύνης. «Δεν είναι κακό στην πολιτική να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και δεν είναι κακό να ζητάμε και συγγνώμη», τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη προσθέτοντας ότι «δεν έχει να κάνει με το αν “ήξερα ή δεν ήξερα” ούτε με το αν “φταίω ή δεν φταίω”. Όταν με την υπογραφή σου έχεις ορίσει ένα πρόσωπο που στην συνέχεια αποδεικνύεται ότι δεν είχε συνολικά το προφίλ για να υπηρετήσει σε μία δημόσια θέση ευθύνης προφανώς υπάρχει θέμα ευθύνης, που ξαναλέω είναι αντικειμενική». 

Η πρώην υπουργός, όμως, εκτόξευσε δηλητηριώδη βέλη και για τον τρόπο διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη επισημαίνοντας πως η ίδια ως επικεφαλής του τομέα Πολιτισμού της Ν.Δ. πριν τις εκλογές είχε προτείνει «οι προκηρύξεις για τις θέσεις διευθυντών και καλλιτεχνικών διευθυντών, των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού να γίνονται με διαγωνισμούς και τα άτομα να επιλέγονται από ανεξάρτητες επιτροπές ειδικών, αφού κρίνουν συνολικά την αξία και όχι μόνο τα πτυχία [ ] αλλά και τη συνολική ηθική τους στάση». 

Πυρά εκ των έσω 

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, όμως, δεν είναι το μοναδικό στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης που διαχωρίζει τη θέση του, καθώς, με τον δικό τους τρόπο έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις μέχρι στιγμής και οι Αριστοτελία Πελώνη, Άκης Σκέρτσος, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θάνος Πλεύρης και Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου χαρακτήρισε τα περί «επικίνδυνου ανθρώπου» ως ατυχή έκφραση, ενώ άδειασε.. . καλύπτοντας την υπουργό Πολιτισμού λέγοντας «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός δεν συνιστά λόγο αποπομπής». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος ήταν ο πρώτος που ανέφερε πως οι λόγοι παραίτησης Λιγνάδη δεν ήταν προσωπικοί. Ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού εμφανίστηκε… εκτός γραμμής, ενώ μόλις πριν από μερικές ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η υπουργός Πολιτισμού είχαν παρουσιάσει διαφορετική εικόνα. Πυρά κατά της Λίνας Μενδώνη εξαπέλυσε και ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, μέσω ΣΚΑΪ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ότι «πολιτικός κατά την άποψή μου δεν νοείται να λέει "εξαπατήθηκα"», ενώ είχε επισημάνει ότι «την επικινδυνότητα θα την κρίνουν τα δικαστήρια, δεν την κρίνει η πολιτική ηγεσία». Την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού ζήτησε δημοσίως και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό διότι είναι ευθύνη του υπουργού η επιλογή των προσώπων. Ακόμη και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη, επισημαίνοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε να παραιτηθεί για να… προστατευθεί το κόμμα και ο αρχηγός. «Μερικές φορές καλείσαι να παραιτηθείς από ευθιξία, από κομματικό πατριωτισμό ή για να προστατέψεις τον αρχηγό. Αν ήμουν στην καρέκλα και συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έθετα σε διαθεσιμότητα το Λιγνάδη και την παραίτηση μου στη διάθεση του πρωθυπουργού» είχε δηλώσει σχετικά στον ΑΝΤ1. 

Η «μάχη» της Βουλής θα ξεκαθαρίσει το τοπίο; 

Μένει, πλέον, να φανεί πώς θα επιλέξει να κινηθεί από εδώ και πέρα ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα μετά τη σύγκρουση που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή την Πέμπτη. Η χιονοστιβάδα των εξελίξεων στην υπόθεση Λιγνάδη δείχνει πως το ζήτημα δεν θα κοπάσει, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από κατηγορίες για θεωρίες συνωμοσίας και για «διαμερισμό ευθυνών» για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που έχει σοκάρει την ελληνική κοινωνία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: