2.2.21

Βαρύ χτύπημα στο λιανεμπόριο...


Εκτός συνθηκών κανονικότητας θα λειτουργήσει για τουλάχιστον άλλον έναν μήνα το λιανεμπόριο. Όπως ανέφερε χθες, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ1, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δεν υπάρχει άλλο μοντέλο λειτουργίας της... αγοράς πλην του click away και του click inside. "Έτσι θα πάμε έως το τέλος του μήνα, να δούμε πώς θα λειτουργήσει και το click inside» πρόσθεσε.

Ακόμη όμως και αυτό το ασφυκτικά περιορισμένο πεδίο λειτουργίας του λιανεμπορίου φαίνεται προβληματικό. Είναι δε ενδεικτικό το ότι ο πρόεδρος Σταύρος Καφούνης και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έστειλαν επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με αίτημα άμεσης ένταξης στη λειτουργία με click inside αργυροχρυσοχοΐας, υφασμάτων και κουρτινών, επίπλων και ανθοπωλείων, που δραστηριοποιούνται στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου». Μάλιστα, τεκμηριώνονται επαρκώς οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να λειτουργήσουν με click inside οι ως άνω κλάδοι.

Στο μεταξύ, σε έναν άλλον κλάδο, από τους πλέον πολύπαθους εξαιτίας πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, της εστίασης, οι αντιδράσεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, με ομοσπονδίες και ενώσεις να εκπέμπουν SOS. Για να πάρνουν ωστόσο απαντήσεις που υπερβαίνουν τα όρια του εριστικού, όπως αυτή του υπουργού Ανάπτυξης (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σημερινή ΑΥΓΗ).

Στην επιστολή τους προς τον Άδ. Γεωργιάδη, τα μέλη του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών επισημαίνουν την ανάγκη να ενταχθούν στον τρόπο λειτουργίας με τη διαδικασία του click inside τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες λιανικού εμπορίου, που δραστηριοποιούνται στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου».

Τονίζουν δε ότι, αποδεδειγμένα, από την προηγούμενη εμπειρία λειτουργίας της αγοράς με το σύστημα του click away, οι κλάδοι της αργυροχρυσοχοΐας, των υφασμάτων και κουρτινών, των επίπλων και των ανθοπωλείων παρέμειναν ουσιαστικά χωρίς τζίρο και κάποιοι εξ αυτών, λόγω της φύσης των προϊόντων, υπέστησαν σημαντικές ζημιές, όπως τα ανθοπωλεία και τα υφάσματα.

Για τα κοσμηματοπωλεία τονίζεται, στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, πως «δεν είναι δυνατόν για λόγους ασφαλείας εργαζομένων και καταναλωτών να παραδίδουν πολύτιμα αντικείμενα στον δρόμο, δεν παρατηρείται μεγάλη προσέλευση ούτε συνωστισμός, οι πελάτες δεν περιφέρονται στο κατάστημα και δεν αγγίζουν τα εμπορεύματα».

Όσον αφορά δε τα έπιπλα, αυτά αποτελούν έναν κλάδο που, όπως τονίζεται στην επιστολή του ΕΣΑ, δύσκολα μπορεί κάποιος εξ αποστάσεως να αντιληφθεί την υφή και την ποιότητα των προϊόντων. Συνήθως μέσω e-shop γίνεται η έρευνα αγοράς, αλλά οι παραγγελίες πραγματοποιούνται εντός του καταστήματος. Για τον λόγο αυτό, οι πωλήσεις μέσω “click away” ήταν πολύ χαμηλές και οι επιστροφές προϊόντων πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Τεράστια προβλήματα

Τα καταστήματα που διαθέτουν πάσης φύσεως υφάσματα αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του “click away”, καθώς, στο πλαίσιο λειτουργίας των εξ αποστάσεως πωλήσεων, είναι υποχρεωμένο το κατάστημα να προβεί σε αλλαγή του προϊόντος ή να επιστρέψει την αξία του στον καταναλωτή εάν δεν μείνει ικανοποιημένος, αλλά είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να έχει παραγγελία στα ίδια μέτρα για να επαναδιαθέσει το προϊόν. 

Έτσι, η φυσική παρουσία του καταναλωτή κρίνεται αναγκαία. Τα ανθοπωλεία διαθέτουν ευαίσθητα φυσικά προϊόντα μικρής διάρκειας ζωής, είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και λόγω εποχικών πωλήσεων εντός του Φεβρουαρίου δεν πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο της πρώτης περιόδου εφαρμογής του “click away”, όταν αντιμετώπισαν μεγάλη ζημιά λόγω μη διάθεσης και καταστροφής των προϊόντων τους.

Παιχνίδια στα σούπερ μάρκετ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σούπερ μάρκετ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης σημείωσε ότι «μπορούν να πωλούν μέσα στο κατάστημα ό,τι πουλούσαν και πριν, εκτός από παιχνίδια", συμπληρώνοντας ακόμη ότι "παιχνίδια μπορούν να πωλούν τα σούπερ μάρκετ με click away»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: