1.2.21

Χαφιέδες με ντοκτορά...



 Με αφορμή το άρθρο του Γιώργου Πετρόπουλου υπό τον τίτλο, «Χαφιέδες με ντοκτορά», που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, ο κ.  Δημήτρης Μάρδας, εστειλε στην efsyn.gr την παρακάτω επιστολή ως απάντηση στο άρθρο του συντάκτη. 

Η επιστολή έχει... ως εξής:

«Το σύνολο της σκέψης προς συζήτηση για τα πανεπιστήμια


Ο κ. Γ. Πετρόπουλος γράφει τα ακόλουθα απομονώνοντας μία παράγραφο ενός κειμένου μου:

“Για ‘πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας’ στα Πανεπιστήμια προτείνει (ο κ. Μάρδας) δυο λύσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, την ευθύνη αντιμετώπισης αυτών των πράξεων στα ΑΕΙ να την έχει ‘σώμα ιδιωτικών φυλάκων υπό την εποπτεία της πρυτανείας’. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, η δεύτερη λύση που προτείνει είναι η παρακάτω: ‘Σε κάθε Πανεπιστήμιο παραβρίσκεται ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Κυκλοφορούν λοιπόν στους χώρους του για κάτι χρόνια σε ώρες εκτός της υπηρεσίας τους. Είναι εξοικειωμένοι με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι’.

Και συνεχίζω να γράφω. “Αυτά τα άτομα μετά τη λήψη του πτυχίου ή του μεταπτυχιακού τους διπλώματος, [και συμπληρώνω, όχι ενώ είναι φοιτητές, αυτό είναι σαφές στην πρόταση και κάνει τη διαφορά με το παρελθόν] θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ολιγομελές σώμα και σε συνεργασία-συντονισμό με τις/τους ιδιωτικούς φύλακες του πανεπιστημίου, να εποπτεύουν τους χώρους του και να παρεμβαίνουν. Θα αποτελούν ένα μικρό πυρήνα, με ‘έδρα’ εκτός του πανεπιστημίου και θα κυκλοφορούν χωρίς στολή φυσικά. Εχουν τη γνώση αντιμετώπισης αξιόποινων πράξεων, διαθέτοντας επίσης προανακριτικές αρμοδιότητες όπως και για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη”.

Και αυτό, στην περίπτωση που οι ιδιωτικοί φύλακες δεν μπορούν να αποκτήσουν αρμοδιότητες όμοιες της αστυνομίας (βλ. πρώτη πρόταση). Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτό που αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος και σε αυτό που προτείνει το κείμενό μου.

Δημήτρης Μάρδας

Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ».

Η απάντηση του συντάκτη της ΕΦ.ΣΥΝ.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον κ. Μάρδα ότι διάβασα ολόκληρο το επίμαχο άρθρο του, το οποίο σχολίασα και αντιλήφθηκα πλήρως την άποψή του. Αυτός θεωρεί ότι απομόνωσα φράση του για να τον διαστρεβλώσω. Στην επιστολή του προς την εφημερίδα μας δεν το λέει καθαρά. Το λέει όμως πεντακάθαρα σε παρόμοια επιστολή που έστειλε- και δημοσιεύτηκε- στο tvxs (https://tvxs.gr/news/ellada/d-mardas-sto-tvxs-gia-eidiko-astynomiko-soma-sta-aei). Εκεί γράφει: «Κάποιοι “αναλυτές” στο πλαίσιο της γνωστής αποκοπής φράσεων και παραγράφων, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αγνόησαν τη συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου...».

Αντιπαρέρχομαι και τους ισχυρισμούς και τους υπαινιγμούς του κ. Μάρδα. Δεν έχει νόημα να σταθώ σε αυτά. Γι’ αυτό και περνάω στην ουσία. Τι μας λέει ο κ. Μάρδας; Μας λέει ότι η αστυνομία θα στείλει στα Πανεπιστήμια κάποιους αστυνομικούς για να πάρουν δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Κανένας δεν θα γνωρίζει ότι είναι αστυνομικοί. Αυτοί θα εξοικειωθούν με το πανεπιστημιακό περιβάλλον κι όταν αποφοιτήσουν θα αξιοποιηθούν, φορώντας πολιτικά, σε ένα ολιγομελές σώμα για την αστυνόμευση των ΑΕΙ!!!. Αν αυτό δεν είναι «χαφιέδες με ντοκτορά» τότε τι είναι...

Ο κ. Μάρδας πιστεύει ότι έκανε καλύτερη την πρότασή του με τις εξηγήσεις που έδωσε; Αν το πιστεύει, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά των απόψεων Μάρδα

Εν τω μεταξύ την κατηγορηματική αντίθεσή της στις απόψεις Μάρδα εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η άποψη του κ. Μάρδα, ως μέλους και πρώην βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, περί αστυνομικών – φοιτητών, ούτε εκφράζει αλλά και ούτε αποτελεί θέση του κόμματος ή της ν. ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελεί προσωπική άποψη. Η παρουσία αστυνομίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με οποιαδήποτε μορφή, δεν διασφαλίζει την ασφάλεια και τη φύλαξη των πανεπιστημίων, αλλά αντιθέτως αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατία και δημιουργεί εμπόδιο για την εύρυθμη λειτουργία τους. Απόψεις όπως αυτή του κ. Μάρδα αποτελούν μειοψηφία εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και έρχονται να εξυπηρετήσουν συντηρητικές ιδεοληψίες, που στο τέλος της ημέρας δίνουν άλλοθι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ν.Δ. Η Αριστερά ούτε έχει, ούτε είχε σχέση με αυτές.

Για εμάς, η πραγματική ενίσχυση της ασφάλειας εντός των ιδρυμάτων είναι αλληλένδετη με την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν και θα συνεχίσουν να στέκονται αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία που προσπαθεί να επιβληθεί εντός των πανεπιστημίων από τη κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εξέδωσε μία, ακόμη πιο σκληρή ανακοίνωση, για τις απόψεις του κ. Μάρδα καθώς αναφέρει: «Η άποψη του κ. Μάρδα, ως μέλους και πρώην βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, περί αστυνομικών – φοιτητών, ούτε εκφράζει αλλά και ούτε συνάδει με τις αξίες της αριστεράς του κόμματος ή της ν. ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελεί προσωπική άποψη που αμαυρώνει την ιδεολογία μας, όπως θα αμαύρωνε κι αυτή με τη σειρά της ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς... Καταδικάζουμε και θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες στάσεις και προτάσεις και δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν θα ανεχτούμε άλλες ατομοκεντρικά υποκεινούμενες πρακτικές που υποδαυλίζουν το κόμμα και τις αξίες μας».

Ανακοίνωση της οργάνωσης Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης (31/1/2021)
Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, που συμμετέχουμε στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη, με έκπληξη και θλίψη πληροφορηθήκαμε τις προτάσεις που διατύπωσε σε άρθρο του σχετικά με την Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια ο κ. Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, διοικητικοί και φοιτητές, από όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου, αντιδρούν και απορρίπτουν αποφασιστικά το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο των Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το άρθρο του κ. Μάρδα ρίχνει νερό στον μύλο της κυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας .

Θα συστήναμε στον κ. Μάρδα, προτού εκφράσει τις αδιανόητες και ανιστόρητες απόψεις του, να συμβουλευτεί τις δηλώσεις του πρώην πρύτανη και βουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Φορτσάκη, ή το σημερινό άρθρο του πρώην Υπουργού Παιδείας και κορυφαίου στελέχους της ΝΔ, κ. Γιώργου Σουφλιά, που απορρίπτουν κατηγορηματικά τις σκέψεις για μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το άθλιο αυτό Νομοσχέδιο δεν θα περάσει, διότι βρίσκει ήδη απέναντί του ένα μεγάλο μαζικό κίνημα υπεράσπισης του ελεύθερου, δημόσιου, δημοκρατικού και ακαδημαϊκού Πανεπιστημίου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της Ελλάδας.


πηγη efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: