2.2.21

Βουλή: Ερώτηση για τις απευθείας αναθέσεις του Δημοσίου...


...σε εταιρείες δημοσκοπήσεων... 

 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις του δημοσίου σε εταιρείες δημοσκοπήσεων. Απαντήσεις και στοιχεία σχετικά τις απευθείας αναθέσεις του δημοσίου σε... εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και για το αν τηρείται η νομοθεσία σχετικά με τον ορθό τρόπο παρουσίασης των ερευνών κοινής γνώμης στα ΜΜΕ ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο. 

 Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτους ερωτώντες τον Μάριο Κάτση και την Αναστασία Γκαρά, σημειώνουν ότι στην εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC δόθηκαν συνολικά 30.900 ευρώ (12.450, 12.450 και 6.000 ευρώ) με απευθείας ανάθεση της ΕΡΤ μέσα σε σχεδόν ένα έτος. «Πώς εξηγείται το γεγονός ότι αντίστοιχες έρευνες που έχει αναθέσει απευθείας η ΕΡΤ, κόστιζαν λιγότερο από 3.000 ευρώ;» ερωτούν οι βουλευτές τον κ. Λιβάνιο και τον καλούν να απαντήσει ποια είναι η σκοπιμότητα των συγκεκριμένων μετρήσεων κοινής γνώμης με δεδομένο ότι είναι γνωστά τα ποσοστά ακροαματικότητας αλλά και η επισκεψιμότητα στην υβριδική πλατφόρμα ERTflix.

 Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν επίσης εάν τηρούνται οι προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας (Ν.3603/2007) σχετικά με τον τρόπο δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εάν έχει ασχοληθεί το ΕΣΡ με υποθέσεις όπου δε γινόταν αντικειμενική παρουσίαση δημοσκοπήσεων σε μέσα ενημέρωσης, «με αποσπασματική αναφορά στα αποτελέσματα κατά τρόπο που να παραπλανά τον πολίτη». 

«Κατά την παρουσίαση των δημοσκοπήσεων, διακρίνονται σαφώς τα αποτελέσματά τους από τυχόν εκτιμήσεις ή αναλύσεις του φορέα ή της εταιρίας δημοσκόπησης ή του μέσου ενημέρωσης που τις δημοσιοποιεί; Έχει επιβάλλει σχετικές κυρώσεις το ΕΣΡ και ποιες συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις αφορούσαν;» ρωτούν επίσης οι 37 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

 Επιπλέον, καλούν τον υφυπουργό να καταθέσει στη Βουλή, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της έγγραφο το οποίο να αποτυπώνεται το συνολικό ποσό (εντάλματα πληρωμής) που έχει καταβληθεί από φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά το έτος 2020 σε καθέναν από τους φορείς/επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων του σχετικού μητρώου του ΕΣΡ, για ανάθεση δημοσκοπήσεων ή κάθε άλλη έρευνα ή οποιοδήποτε έργο η ανάθεση υπηρεσίας... 

 Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: